polentapiza
clock icon
0'

Πίτσα με σουτζούκι και βάση από πολέντα

Υλικά

    Για τη βάση

  • ½ φλιτζάνι πολέντα
  • 2¼ φλιτζάνια νερό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για την επιφάνεια

  • 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, λεπτοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 10 φέτες σουτζούκι (ή πεπερόνι), λεπτοκομμένες
  • 1 ντομάτα μεγάλη, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 200γρ. κασέρι γλυκό, κομμένο σε φετούλες
  • αλάτι, πιπέρι ελάχιστο, φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Αντί για σουτζούκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πεπερόνι. Και τα δύο τα βρίσκετε στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ και σε καλά παντοπωλεία. Ζητείστε από τον υπάλληλο να κόψει τις φέτες πολύ λεπτές γιατί είναι ιδιαίτερα λιπαρά αλλαντικά και «ισοπεδώνουν» τη γεύση των υπόλοιπων υλικών.
  • Η πολέντα είναι χοντρό σιμιγδάλι καλαμποκιού. Το βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα άλευρα.

Μια ιδιαίτερη πίτσα, όχι φτιαγμένη με το κλασικό ζυμάρι όπως την έχουμε συνηθίσει αλλά με βάση από πολέντα. Η γεύση της είναι μοναδική, ενώ ο συνδυασμός σουτζούκι με κασέρι πραγματικά την απογειώνει!

Ετοιμάζετε τη βάση πολέντας: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε την πολέντα, το νερό και το αλάτι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και βράζετε για 3 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα για να μην κολλήσει η πολέντα. Προσέχετε κατά το μαγείρεμα γιατί η πολέντα κοχλάζει αρκετά έντονα και μπορεί να κάψετε τα χέρια σας, αν χρειαστεί χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά. Το μίγμα της πολέντας είναι έτοιμο όταν δέσει και πήξει αρκετά.
Το αδειάζετε σε ένα ρηχό ταψάκι για πίτσα (ή σε ένα ρηχό, μέτριο ορθογώνιο ταψί). Σκεπάζετε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη για να μην σχηματιστεί σκληρή κρούστα, και αφήνετε την πολέντα να κρυώσει εκτός ψυγείου. Στη συνέχεια τη βάζετε στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει καλά και να παγώσει.
Για την επιφάνεια: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2 - 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε και αφήνετε στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Βγάζετε το ταψάκι με την παγωμένη πολέντα από το ψυγείο και αφαιρείτε τη διάφανη μεμβράνη. Αλείφετε τη βάση με την κέτσαπ και σκορπίζετε σε όλη την επιφάνειά της το σοταρισμένο μίγμα του τηγανιού. Από πάνω απλώνετε τις φέτες από πεπερόνι (ή σουτζούκι) και τις ντομάτες. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε την πίτσα για 10 λεπτά. Τη βγάζετε, σκορπίζετε στην επιφάνεια τις φέτες κασεριού και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και η πολέντα να ροδίσει. Σερβίρετε την πίτσα ζεστή.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη βάση πολέντας: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε την πολέντα, το νερό και το αλάτι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και βράζετε για 3 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα για να μην κολλήσει η πολέντα. Προσέχετε κατά το μαγείρεμα γιατί η πολέντα κοχλάζει αρκετά έντονα και μπορεί να κάψετε τα χέρια σας, αν χρειαστεί χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά. Το μίγμα της πολέντας είναι έτοιμο όταν δέσει και πήξει αρκετά.

Βήμα 2

Το αδειάζετε σε ένα ρηχό ταψάκι για πίτσα (ή σε ένα ρηχό, μέτριο ορθογώνιο ταψί). Σκεπάζετε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη για να μην σχηματιστεί σκληρή κρούστα, και αφήνετε την πολέντα να κρυώσει εκτός ψυγείου. Στη συνέχεια τη βάζετε στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει καλά και να παγώσει.

Βήμα 3

Για την επιφάνεια: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2 - 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε και αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Βγάζετε το ταψάκι με την παγωμένη πολέντα από το ψυγείο και αφαιρείτε τη διάφανη μεμβράνη. Αλείφετε τη βάση με την κέτσαπ και σκορπίζετε σε όλη την επιφάνειά της το σοταρισμένο μίγμα του τηγανιού. Από πάνω απλώνετε τις φέτες από πεπερόνι (ή σουτζούκι) και τις ντομάτες. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνετε ελαφρά.

Βήμα 5

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε την πίτσα για 10 λεπτά. Τη βγάζετε, σκορπίζετε στην επιφάνεια τις φέτες κασεριού και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και η πολέντα να ροδίσει. Σερβίρετε την πίτσα ζεστή.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή