pitsa tapioka
clock icon
55'

Πίτσα με ζύμη ταπιόκας και κοτόπουλο

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 1 φλιτζ. αλεύρι ταπιόκας
  • 1/3 φλιτζ. αλεύρι καρύδας + 2-3 κ.σ. επιπλέον
  • 1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
  • ½ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. νερό χλιαρό
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζ. κύβους κοτόπουλο ψητό ή βραστό
  • 1 φλιτζ. ντοματάκια κονκασέ, ψιλοκομμένα
  • ½ κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • ½ φλιτζ. αμύγδαλα ωμά, ψιλοτριμμένα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Αλεύρι ταπιόκας και καρύδας θα βρείτε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Μία πίτσα με πολύ ιδιαίτερο ζυμάρι, που θα απολαύσουν πολύ και όσοι ακολουθούν τη δίαιτα Paleo.

Ζύμη: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220oC/αέρα και τοποθετούμε μέσα μια λαμαρίνα για να ζεσταθεί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ταπιόκας με το αλεύρι καρύδας και το αλάτι. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα αλεύρων, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Αν το μείγμα είναι πολύ ρευστό, δεν προσθέσουμε άλλο αλεύρι ταπιόκας γιατί η ζύμη θα γίνει πολύ σκληρή. Θα προσθέσουμε λίγο-λίγο αλεύρι καρύδας την ώρα του ζυμώματος.

Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι καρύδας και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη.

Τοποθετούμε τη ζύμη επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι καρύδας και ανοίγουμε με έναν χοντρό πλάστη σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο, διαμέτρου 30-35 εκατοστών.

Μεταφέρουμε την πίτσα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί επάνω στη ζεστή λαμαρίνα και ψήνουμε στον φούρνο για 12΄. Βγάζουμε την πίτσα και αφήνουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 180οC. H ζύμη ακόμη και μετά το ψήσιμο θα παραμένει μαλακή και εύκαμπτη.

Σουρώνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια να φύγουν τα πολλά υγρά και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτσας μαζί με το κοτόπουλο και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα και τον μαϊντανό.

Μεταφέρουμε την πίτσα στη ζεστή λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε για 10΄. Τη σερβίρουμε ζεστή πασπαλίζοντας με λίγο επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220oC/αέρα και τοποθετούμε μέσα μια λαμαρίνα για να ζεσταθεί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ταπιόκας με το αλεύρι καρύδας και το αλάτι. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Βήμα 2

Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα αλεύρων, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Αν το μείγμα είναι πολύ ρευστό, δεν προσθέσουμε άλλο αλεύρι ταπιόκας γιατί η ζύμη θα γίνει πολύ σκληρή. Θα προσθέσουμε λίγο-λίγο αλεύρι καρύδας την ώρα του ζυμώματος.

Βήμα 3

Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι καρύδας και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη.

Βήμα 4

Τοποθετούμε τη ζύμη επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι καρύδας και ανοίγουμε με έναν χοντρό πλάστη σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο, διαμέτρου 30-35 εκατοστών.

Βήμα 5

Μεταφέρουμε την πίτσα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί επάνω στη ζεστή λαμαρίνα και ψήνουμε στον φούρνο για 12΄. Βγάζουμε την πίτσα και αφήνουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 180οC. H ζύμη ακόμη και μετά το ψήσιμο θα παραμένει μαλακή και εύκαμπτη.

Βήμα 6

Σουρώνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια να φύγουν τα πολλά υγρά και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτσας μαζί με το κοτόπουλο και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα και τον μαϊντανό.

Βήμα 7

Μεταφέρουμε την πίτσα στη ζεστή λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε για 10΄. Τη σερβίρουμε ζεστή πασπαλίζοντας με λίγο επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση