PNEYMONIA-mikri
clock icon
1:10'

Πνευμόνια πικάντικα στην κατσαρόλα

Υλικά

  • 2 ζεύγη πνευμόνια αρνίσια
  • 1 μεγάλη ντομάτα, σε κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
  • 1/2 κουτ. γλυκού κάρι, σκόνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 1 πρέζα κύμινο, σκόνη
  • 1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, σε ροδέλες
  • 1/2 λάιμ, τον χυμό
  • αλάτι

Ένας απρόσμενα νόστιμος και πικάντικος μεζές που παρασκευάζεται από αρνίσια πνευμόνια. Συνοδεύεται ιδανικά με μπίρα, κρασί, τσίπουρο αλλά και καλή παρέα!

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα πνευμόνια για 30 λεπτά. Ξεπλένουμε με κρύο νερό. Χωρίζουμε τους αναπνευστικούς σωλήνες, κόβουμε σε μπουκιές το πνευμόνι και στη μέση κατά μήκος και σε κομμάτια τους σωλήνες. Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε.

Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα (είναι σημαντικό να παίρνει όλα τα υλικά σε μια στρώση) σοτάρουμε στο λάδι την ντομάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να εξατμίζονται τα υγρά τους.

Ενσωματώνουμε τα μπαχαρικά, μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό και ρίχνουμε τα πνευμόνια. Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά, μέχρι τα πνευμόνια να αρχίζουν να καραμελώνουν, για περίπου 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και τα φύλλα από τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε ακόμα για 10 λεπτά και, μόλις ο μεζές μείνει με το λάδι του, σβήνουμε με τον χυμό λάιμ. Σερβίρονται σκέτα ως μεζές ή ως κυρίως με ρύζι basmati.

Styling: Τζαννής Σιφναίος Food styling: Μ. Γεωργιάδης Φωτογραφίες: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα πνευμόνια για 30 λεπτά. Ξεπλένουμε με κρύο νερό. Χωρίζουμε τους αναπνευστικούς σωλήνες, κόβουμε σε μπουκιές το πνευμόνι και στη μέση κατά μήκος και σε κομμάτια τους σωλήνες. Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα (είναι σημαντικό να παίρνει όλα τα υλικά σε μια στρώση) σοτάρουμε στο λάδι την ντομάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να εξατμίζονται τα υγρά τους.

Βήμα 3

Ενσωματώνουμε τα μπαχαρικά, μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό και ρίχνουμε τα πνευμόνια. Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά, μέχρι τα πνευμόνια να αρχίζουν να καραμελώνουν, για περίπου 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και τα φύλλα από τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε ακόμα για 10 λεπτά και, μόλις ο μεζές μείνει με το λάδι του, σβήνουμε με τον χυμό λάιμ. Σερβίρονται σκέτα ως μεζές ή ως κυρίως με ρύζι basmati.

Styling: Τζαννής Σιφναίος Food styling: Μ. Γεωργιάδης Φωτογραφίες: STUDIO M