POLITIKH vasilopita
clock icon
40'

Πολίτικη βασιλόπιτα με μαχλέπι και μαστίχα

Υλικά

  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι σκληρό
  • 80γρ. φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι
  • 1½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 4 αυγά ολόκληρα και 2 ασπράδια
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
  • 1 κουτ. σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κρόκο για το άλειμμα
  • λίγο σουσάμι
  • αμύγδαλα ασπρισμένα

Η πολίτικη βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο τσουρέκι, που μοσχοβολά μαχλέπι και μαστίχα. Εδώ την φτιάχνουμε με την κορυφαία φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι η οποία παράγεται από το 1853 και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων νοικοκυρών σε όλο τον κόσμο.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και στη συνέχεια το βάζετε σε πολύ χλιαρό φούρνο για λίγα λεπτά. Διαλύετε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι με 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και χλιαρό γάλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι περίπου από το χλιαρό αλεύρι και φτιάχνετε μια αραιή ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει 15 λεπτά περίπου.
Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη για 6-8 λεπτά στο μίξερ. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να γίνει χλιαρό.
Σε μια λεκάνη (καλύτερα πήλινη), την οποία έχετε ζεστάνει λίγο με το σεσουάρ, βάζετε τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύετε το μίγμα των αβγών. Προσθέτετε το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζυμώνετε καλά, προσθέτοντας λίγο λίγο αλεύρι και βούτυρο. Το περισσότερο βούτυρο το βάζετε προς το τέλος. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο, είναι έτοιμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος (μακριά από ρεύματα) για 3-4 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
Πιέζετε τη ζύμη χωρίς να την ξαναζυμώσετε και τη μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου για 2 ώρες ακόμη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο αυγού, στολίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε για 30 λεπτά.
Μεταφέρετε σε πιατέλα τη βασιλόπιτα, αφού έχετε κρύψει το νόμισμα στο εσωτερικό της (από τη βάση της).

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοσκινίζετε το αλεύρι και στη συνέχεια το βάζετε σε πολύ χλιαρό φούρνο για λίγα λεπτά. Διαλύετε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι με 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και χλιαρό γάλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι περίπου από το χλιαρό αλεύρι και φτιάχνετε μια αραιή ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει 15 λεπτά περίπου.

Βήμα 2

Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη για 6-8 λεπτά στο μίξερ. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να γίνει χλιαρό.

Βήμα 3

Σε μια λεκάνη (καλύτερα πήλινη), την οποία έχετε ζεστάνει λίγο με το σεσουάρ, βάζετε τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύετε το μίγμα των αβγών. Προσθέτετε το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζυμώνετε καλά, προσθέτοντας λίγο λίγο αλεύρι και βούτυρο. Το περισσότερο βούτυρο το βάζετε προς το τέλος. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο, είναι έτοιμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος (μακριά από ρεύματα) για 3-4 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει.

Βήμα 4

Πιέζετε τη ζύμη χωρίς να την ξαναζυμώσετε και τη μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου για 2 ώρες ακόμη.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο αυγού, στολίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε για 30 λεπτά.

Βήμα 6

Μεταφέρετε σε πιατέλα τη βασιλόπιτα, αφού έχετε κρύψει το νόμισμα στο εσωτερικό της (από τη βάση της).