gemista-me-xtapodi-mikri
clock icon
2:0'

Πολύχρωμες πιπεριές γεμιστές με χταποδόρυζο

Υλικά

  • 1½ κιλό χταπόδι καθαρισμένο, πλυμένο
  • 4 μέτριες πιπεριές πράσινες
  • 4 μέτριες πιπεριές κόκκινες, στρογγυλές (όχι Φλωρίνης)
  • 4 μέτριες πιπεριές κίτρινες
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζάνι ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 1/3 φλιτζανιού για το ψήσιμο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1½ φλιτζάνι νερό
  • 12 κουτ. γλυκού φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό χωρίς ντομάτα. Τότε θα προσθέσετε 3½ φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το χταπόδι με 1 κιλό σουπιές.
  • Όταν μαγειρεύεται το χταπόδι συρρικνώνεται πολύ και έτσι πρέπει να υπολογίζετε παραπάνω βάρος ανά μερίδα από τα άλλα θαλασσινά κεφαλόποδα.

Εναλλακτικά γεμιστά με χταπόδι, ιδανικά και για περιόδους νηστείας.

Κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το βάζετε μαζί με τη δάφνη και το μπαχάρι σε μεγάλη κατσαρόλα. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά στους χυμούς του δίχως να προσθέσετε νερό για 20-30 λεπτά περίπου. Προς το τέλος προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να σωθεί ο ζωμός και να μαλακώσει το χταπόδι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα
Προσθέτετε τα δύο τρίτα φλιτζανιού λάδι και σοτάρετε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίζει να κολλάει το χταπόδι στην κατσαρόλα. Προσθέτετε την ντομάτα και το πιπέρι (δεν προσθέτετε αλάτι γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του). Αφήνετε να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά και προσθέτετε δυόμισι φλιτζάνια νερό.
Όταν πάρει βράση, προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε να σιγοβράσει για 4 λεπτά περίπου και να πιει λίγο από το νερό του. Το ρύζι δεν πρέπει να βράσει πολύ για να μη σφίξει η γέμιση. Προσθέτετε τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε για αλάτι και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις πιπεριές: Κόβετε το πάνω μέρος από κάθε πιπεριά και το κρατάτε για καπάκι. Αφαιρείτε τα σπόρια και το άσπρο εσωτερικό τους. Τις αλατίζετε στο εσωτερικό τους και τις τοποθετείτε σε ταψί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Γεμίζετε τις πιπεριές περίπου ως τα τρία τέταρτα με τη γέμιση, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει λίγο ακόμα. Τις κλείνετε με τα καπάκια τους και τις περιχύνετε με το διαλυμένο ντοματοπελτέ. Τις περιχύνετε και με το υπόλοιπο λάδι και τις πασπαλίζετε με τη φρυγανιά.
Ψήνετε τις πιπεριές στο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το βάζετε μαζί με τη δάφνη και το μπαχάρι σε μεγάλη κατσαρόλα. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά στους χυμούς του δίχως να προσθέσετε νερό για 20-30 λεπτά περίπου. Προς το τέλος προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να σωθεί ο ζωμός και να μαλακώσει το χταπόδι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα

Βήμα 2

Προσθέτετε τα δύο τρίτα φλιτζανιού λάδι και σοτάρετε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίζει να κολλάει το χταπόδι στην κατσαρόλα. Προσθέτετε την ντομάτα και το πιπέρι (δεν προσθέτετε αλάτι γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του). Αφήνετε να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά και προσθέτετε δυόμισι φλιτζάνια νερό.

Βήμα 3

Όταν πάρει βράση, προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε να σιγοβράσει για 4 λεπτά περίπου και να πιει λίγο από το νερό του. Το ρύζι δεν πρέπει να βράσει πολύ για να μη σφίξει η γέμιση. Προσθέτετε τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε για αλάτι και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις πιπεριές: Κόβετε το πάνω μέρος από κάθε πιπεριά και το κρατάτε για καπάκι. Αφαιρείτε τα σπόρια και το άσπρο εσωτερικό τους. Τις αλατίζετε στο εσωτερικό τους και τις τοποθετείτε σε ταψί.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Γεμίζετε τις πιπεριές περίπου ως τα τρία τέταρτα με τη γέμιση, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει λίγο ακόμα. Τις κλείνετε με τα καπάκια τους και τις περιχύνετε με το διαλυμένο ντοματοπελτέ. Τις περιχύνετε και με το υπόλοιπο λάδι και τις πασπαλίζετε με τη φρυγανιά.

Βήμα 6

Ψήνετε τις πιπεριές στο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb