piperopita
clock icon
1:35'

Πολύχρωμη πιπερόπιτα με μανούρι και μυρωδικά

Υλικά

  • 1 πακέτο ζύμη κουρού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 300γρ. μανούρι ή φέτα σε κυβάκια
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό ή γάλα
  • σουσάμι για το τελείωμα

Μία ενδιαφέρουσα πίτα με πιπεριές και τυρί που σερβίρετε ως πρώτο πιάτο ή την παίρνετε μαζί σας στο ταπεράκι για το γραφείο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Πλένετε, καθαρίζετε από τα σποράκια τους τις πιπεριές και τις κόβετε σε μπαστούνια. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύετε με τα χέρια και ψήνετε τις πιπεριές για 30 λεπτά να μαλακώσουν.

Λαδώνετε ένα μέτριο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος και στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά του με το πρώτο φύλλο ζύμης κουρού, αφήνοντάς την να εξέχει από τα πλάγια. Ανακατεύετε το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο με τις ψημένες πιπεριές και τα κρεμμύδια και στρώνετε το μίγμα στο ταψί. Μοιράζετε ομοιόμορφα εδώ κι εκεί τα κυβάκια από το μανούρι ή τη φέτα και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο ζύμης.

Με μαχαίρι κόβετε τη ζύμη που περισσεύει από γύρω γύρω και με τα δάχτυλα ενώνετε το πάνω με το κάτω φύλλο, αφού πρώτα βρέξετε τις άκρες με λίγο νερό που αλείφετε με ένα πινέλο. Με τη ζύμη που σας έχει περισσέψει κόβετε φυλλαράκια ή άλλα σχήματα της επιλογής σας και διακοσμείτε με αυτά την επιφάνεια της πίτας, βρέχοντας την κάτω πλευρά τους με λίγο νερό για να κολλήσουν. Με το ίδιο πινέλο αλείφετε όλη την επιφάνεια της πίτας με το χτυπημένο κρόκο αβγού και με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη εδώ κι εκεί.

Πασπαλίζετε με σουσάμι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175οC και ψήνετε την πίτα στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφού την ξεφουρνίσετε και κρυώσει λίγο, σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Πλένετε, καθαρίζετε από τα σποράκια τους τις πιπεριές και τις κόβετε σε μπαστούνια. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύετε με τα χέρια και ψήνετε τις πιπεριές για 30 λεπτά να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Λαδώνετε ένα μέτριο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος και στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά του με το πρώτο φύλλο ζύμης κουρού, αφήνοντάς την να εξέχει από τα πλάγια. Ανακατεύετε το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο με τις ψημένες πιπεριές και τα κρεμμύδια και στρώνετε το μίγμα στο ταψί. Μοιράζετε ομοιόμορφα εδώ κι εκεί τα κυβάκια από το μανούρι ή τη φέτα και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο ζύμης.

Βήμα 3

Με μαχαίρι κόβετε τη ζύμη που περισσεύει από γύρω γύρω και με τα δάχτυλα ενώνετε το πάνω με το κάτω φύλλο, αφού πρώτα βρέξετε τις άκρες με λίγο νερό που αλείφετε με ένα πινέλο. Με τη ζύμη που σας έχει περισσέψει κόβετε φυλλαράκια ή άλλα σχήματα της επιλογής σας και διακοσμείτε με αυτά την επιφάνεια της πίτας, βρέχοντας την κάτω πλευρά τους με λίγο νερό για να κολλήσουν. Με το ίδιο πινέλο αλείφετε όλη την επιφάνεια της πίτας με το χτυπημένο κρόκο αβγού και με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη εδώ κι εκεί.

Βήμα 4

Πασπαλίζετε με σουσάμι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175οC και ψήνετε την πίτα στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφού την ξεφουρνίσετε και κρυώσει λίγο, σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb