terina
clock icon
30'

Πολύχρωμη τερίνα με πιπεριές και τυριά

Υλικά

  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κίτρινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • ½ κιλό φέτα
  • 350γρ. κατίκι Δομοκού ή ξινομυζήθρα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 6 φύλλα ζελατίνας (μικρά)
  • 1 φλιτζάνι χυμό από ντομάτες φρέσκες
  • 200γρ. πάστα ελιάς
  • Για το γαρνίρισμα

  • 30 ντοματίνια μικρά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα ιδιαίτερο ορεκτικό για τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά τραπέζια, που συνδυάζει αρμονικά τις πιπεριές με τα τυριά.

Πλένετε και κόβετε τις πιπεριές στη μέση κατά μήκος. Τις καθαρίζετε από τα σποράκια τους, τις αραδιάζετε σε σχάρα και τις ψήνετε στο γκριλ περίπου για 10 λεπτά. Κατόπιν, τις βάζετε σε πλαστική σακούλα, τις κλείνετε και, αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε με ευκολία.
Στο μεταξύ πολτοποιείτε τη φέτα και την ανακατεύετε με το κατίκι Δομοκού, το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά.
Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 15 λεπτά. Ζεσταίνετε το χυμό ντομάτας, στύβετε καλά τις ζελατίνες και τις διαλύετε μέσα στο ζεστό χυμό ντομάτας ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν.
Σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ με μεμβράνη κουζίνας. Ρίχνετε μέσα το μισό μίγμα των τυριών δημιουργώντας μια πρώτη στρώση. Αλείφετε από πάνω την πάστα ελιάς, σκεπάζετε όλη την επιφάνεια με ψητές πιπεριές και ύστερα με ένα πινέλο τις αλείφετε με τη λιωμένη ζελατίνα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάνοντας μια δεύτερη στρώση τυριών και τις υπόλοιπες πιπεριές. Ρίχνετε από πάνω όλη την υπόλοιπη ζελατίνα και βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 4-6 ώρες.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα της τερίνας: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε τα ντοματίνια, το μέλι, τη ζάχαρη και το βαλσαμικό ξίδι. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να καραμελώσουν τα ντοματίνια. Τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το σερβίρισμα: αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα, αφαιρείτε τη μεμβράνη και σκεπάζετε την επιφάνεια με τα καραμελωμένα ντοματίνια.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και κόβετε τις πιπεριές στη μέση κατά μήκος. Τις καθαρίζετε από τα σποράκια τους, τις αραδιάζετε σε σχάρα και τις ψήνετε στο γκριλ περίπου για 10 λεπτά. Κατόπιν, τις βάζετε σε πλαστική σακούλα, τις κλείνετε και, αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε με ευκολία.

Βήμα 2

Στο μεταξύ πολτοποιείτε τη φέτα και την ανακατεύετε με το κατίκι Δομοκού, το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά.

Βήμα 3

Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 15 λεπτά. Ζεσταίνετε το χυμό ντομάτας, στύβετε καλά τις ζελατίνες και τις διαλύετε μέσα στο ζεστό χυμό ντομάτας ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν.

Βήμα 4

Σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ με μεμβράνη κουζίνας. Ρίχνετε μέσα το μισό μίγμα των τυριών δημιουργώντας μια πρώτη στρώση. Αλείφετε από πάνω την πάστα ελιάς, σκεπάζετε όλη την επιφάνεια με ψητές πιπεριές και ύστερα με ένα πινέλο τις αλείφετε με τη λιωμένη ζελατίνα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάνοντας μια δεύτερη στρώση τυριών και τις υπόλοιπες πιπεριές. Ρίχνετε από πάνω όλη την υπόλοιπη ζελατίνα και βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 4-6 ώρες.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα της τερίνας: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε τα ντοματίνια, το μέλι, τη ζάχαρη και το βαλσαμικό ξίδι. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να καραμελώσουν τα ντοματίνια. Τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 6

Για το σερβίρισμα: αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα, αφαιρείτε τη μεμβράνη και σκεπάζετε την επιφάνεια με τα καραμελωμένα ντοματίνια.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey