pougkakia_kimas_anoigma
clock icon
1:40'

Πουγκάκια με νόστιμη κιμαδένια γέμιση

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • ½ κρασοπότηρο κονιάκ
  • 10 κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδα ξανθιά
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • λάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • 10 βρασμένα κοτσανάκια σέλινο, για να δέσετε τα πουγκάκια
  • αλάτι, πιπέρι

Νόστιμα πουγκάκια με κιμαδένια γέμιση, που «υπόσχονται» μία μοναδική γευστική εμπειρία. Φτιάξετε το τέλειο ορεκτικό για το τρεπέζι σας.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Αμέσως μετά ρίχνετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα ψιλοκομμένα κάστανα, την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, την πάπρικα και σβήνετε με το κόκκινο κρασί.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με το κονιάκ. Αφήνετε να πάρει μια βράση και σβήνετε τη φωτιά. Το αφήνετε να κρυώσει. Ρίχνετε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τετράγωνα κομμάτια 15x15εκ. Λαδώνετε μια λεία επιφάνεια και ακουμπάτε επάνω ένα φύλλο, το λαδώνετε και πάνω του βάζετε ένα δεύτερο, το λαδώνετε και βάζετε ένα τρίτο. Στο κέντρο των φύλλων βάζετε δυο τρεις κουταλιές γέμιση και ανασηκώνετε τις άκρες σφίγγοντάς τες πάνω από τη γέμιση για να γίνει πουγκάκι.
Το δένετε με ένα κλαράκι σέλινο. Κάνετε το ίδιο μέχρι να φτιάξετε δέκα πουγκάκια. Ψήνετε τα πουγκάκια στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά. Τα σερβίρετε ζεστά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Αμέσως μετά ρίχνετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα ψιλοκομμένα κάστανα, την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, την πάπρικα και σβήνετε με το κόκκινο κρασί.

Βήμα 2

Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με το κονιάκ. Αφήνετε να πάρει μια βράση και σβήνετε τη φωτιά. Το αφήνετε να κρυώσει. Ρίχνετε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τετράγωνα κομμάτια 15x15εκ. Λαδώνετε μια λεία επιφάνεια και ακουμπάτε επάνω ένα φύλλο, το λαδώνετε και πάνω του βάζετε ένα δεύτερο, το λαδώνετε και βάζετε ένα τρίτο. Στο κέντρο των φύλλων βάζετε δυο τρεις κουταλιές γέμιση και ανασηκώνετε τις άκρες σφίγγοντάς τες πάνω από τη γέμιση για να γίνει πουγκάκι.

Βήμα 4

Το δένετε με ένα κλαράκι σέλινο. Κάνετε το ίδιο μέχρι να φτιάξετε δέκα πουγκάκια. Ψήνετε τα πουγκάκια στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά. Τα σερβίρετε ζεστά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb