POYRES
clock icon
1:20'

Πουρές με ελιές σε 3 χρωματικές παραλλαγές

Υλικά

  • 120γρ. ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσια, ξαλμυρισμένες
  • 120γρ. ελιές τσακιστές, πράσινες, χωρίς κουκούτσια
  • 120γρ. ελιές θρούμπες, χωρίς κουκούτσια
  • 1.200γρ. πατάτες βρασμένες
  • 600γρ. καρότα βρασμένα
  • 300γρ. σταμναγκάθι ή πικρόβρουβες ή σέσκουλα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό λεμονιού
  • 1 πιπερίτσα καυτερή, λιωμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι, σε τρεις διαφορετικές χρωματικές παραλλαγές για να επιλέξετε τον πουρέ με τις ελιές που σας αρέσουν περισσότερο και να δώσετε ωραίο χρώμα στα πιάτα.

Για τον πουρέ με μαύρες ελιές: Λιώνετε τις μισές πατάτες (600γρ.) και τις ανακατεύετε με τις ψιλοκομμένες μαύρες ελιές. Προσθέτετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το 1/3 του μαϊντανού, λίγο άνηθο και το σκόρδο. Βάζετε τον πουρέ σε κατσαρόλα και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Αλατοπιπερώνετε και το διατηρείτε ζεστό.
Για τον πουρέ με πράσινες ελιές: Λιώνετε τα καρότα και τη μισή ποσότητα από τις υπόλοιπες πατάτες και τα ρίχνετε σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Σε δύο κουταλιές λάδι σοτάρετε την καυτερή πιπερίτσα. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες, πράσινες ελιές και το καυτερό λάδι στο μίγμα πατάτας-καρότου, καθώς και το χυμό λεμονιού και 4-5 κουταλιές νερό. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και διατηρείτε τον πουρέ ζεστό.
Για τον πουρέ με ελιές θρούμπες: Ψιλοκόβετε τις βρασμένες πικρόβρουβες ή το σταμναγκάθι -καλά στυμμένα- και ανακατεύετε με τις υπόλοιπες πατάτες που έχετε λιώσει. Προσθέτετε τις ελιές θρούμπες, τέσσερις κουταλιές λάδι και τέσσερις κουταλιές νερό. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τον πουρέ με μαύρες ελιές: Λιώνετε τις μισές πατάτες (600γρ.) και τις ανακατεύετε με τις ψιλοκομμένες μαύρες ελιές. Προσθέτετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το 1/3 του μαϊντανού, λίγο άνηθο και το σκόρδο. Βάζετε τον πουρέ σε κατσαρόλα και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Αλατοπιπερώνετε και το διατηρείτε ζεστό.

Βήμα 2

Για τον πουρέ με πράσινες ελιές: Λιώνετε τα καρότα και τη μισή ποσότητα από τις υπόλοιπες πατάτες και τα ρίχνετε σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Σε δύο κουταλιές λάδι σοτάρετε την καυτερή πιπερίτσα. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες, πράσινες ελιές και το καυτερό λάδι στο μίγμα πατάτας-καρότου, καθώς και το χυμό λεμονιού και 4-5 κουταλιές νερό. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και διατηρείτε τον πουρέ ζεστό.

Βήμα 3

Για τον πουρέ με ελιές θρούμπες: Ψιλοκόβετε τις βρασμένες πικρόβρουβες ή το σταμναγκάθι -καλά στυμμένα- και ανακατεύετε με τις υπόλοιπες πατάτες που έχετε λιώσει. Προσθέτετε τις ελιές θρούμπες, τέσσερις κουταλιές λάδι και τέσσερις κουταλιές νερό. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Αντωνία Κατή