POUTIGA-ME-STAFIDES
clock icon
1:30'

Πουτίγκα με σταφίδες

Υλικά

  • 20γρ. σταφίδες ξανθές
  • ½ λίτρο γάλα
  • 3 αβγά ολόκληρα και 2 κρόκους αβγού (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200γρ. ψωμί του τοστ λευκό, μπαγιάτικο, χωρίς κόρα
  • 100γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι

Tips

  • Μπορείτε να μουλιάσετε τις σταφίδες σε γλυκό κρασί ή ρούμι και να αρωματίσετε με λίγη κανέλα.

Μια εύκολη πουτίγκα που θα γίνει εξαιρετική συνοδεία των πρωινών και απογευματινών σας ροφημάτων.

Μουσκεύετε τις σταφίδες σε λίγο χλιαρό νερό.
Αλείφετε τις φέτες του ψωμιού με βούτυρο και από τις δύο πλευρές. Τις φρυγανίζετε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Βράζετε το γάλα. Χτυπάτε τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Προσθέτετε στο μίγμα το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Σουρώνετε το μίγμα και το αφήνετε να κρυώσει.
Στρώνετε τις βουτυρωμένες φέτες σε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος, έτσι ώστε η μία φέτα να καλύπτει τη μία πλευρά της άλλης. Μοιράζετε τις σουρωμένες σταφίδες στην επιφάνεια του ψωμιού και ρίχνετε από πάνω το μίγμα αβγού.
Ψήνετε την πουτίγκα στο φούρνο, σε μπεν μαρί,για 1 ώρα. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Stryling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύετε τις σταφίδες σε λίγο χλιαρό νερό.

Βήμα 2

Αλείφετε τις φέτες του ψωμιού με βούτυρο και από τις δύο πλευρές. Τις φρυγανίζετε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Βράζετε το γάλα. Χτυπάτε τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Προσθέτετε στο μίγμα το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Σουρώνετε το μίγμα και το αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 4

Στρώνετε τις βουτυρωμένες φέτες σε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος, έτσι ώστε η μία φέτα να καλύπτει τη μία πλευρά της άλλης. Μοιράζετε τις σουρωμένες σταφίδες στην επιφάνεια του ψωμιού και ρίχνετε από πάνω το μίγμα αβγού.

Βήμα 5

Ψήνετε την πουτίγκα στο φούρνο, σε μπεν μαρί,για 1 ώρα. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Stryling: Elena Jeffrey