20181113170110_salata-prasini-me-roka,-lola,-valeriana,-karamelomena-karidia-k-saltsa
clock icon
25'

Πράσινη σαλάτα με καραμελωμένα καρύδια και σάλτσα μπλε τυριού

Υλικά

  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 6 φρέσκα φύλλα iceberg
  • 6 φύλλα από κόκκινη λόλα
  • 200γρ. βαλεριάνα
  • 200γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 2 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
  • 60γρ. μπλε τυρί
  • 60γρ. κατίκι Δομοκού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι

Ο συνδυασμός των καραμελωμένων καρυδιών και του μπλε τυριού θα σάς συναρπάσει.

Πλένετε καλά τις σαλάτες, τις στραγγίζετε, τις χοντροκόβετε με το χέρι και τις βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
Για τα καραμελωμένα καρύδια: Σε ένα τηγάνι ρίχνετε τη ζάχαρη και μόλις λιώσει ρίχνετε το ξίδι και τα καρύδια και ανακατεύετε καλά. Αδειάζετε τα καραμελωμένα καρύδια πάνω σε ένα μάρμαρο και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα ξεκολλάτε με ένα μαχαίρι και τα χοντροκόβετε.
Για τη σάλτσα μπλε τυριού: Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε το μπλε τυρί, το κατίκι Δομοκού, την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. Τα χτυπάτε να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα, προσθέτετε δυο τρεις κουταλιές της σούπας νερό και ανακατεύετε.
Ρίχνετε στη σαλάτα τα καραμελωμένα καρύδια και περιχύνετε από πάνω με τη νόστιμη σάλτσα.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά τις σαλάτες, τις στραγγίζετε, τις χοντροκόβετε με το χέρι και τις βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.

Βήμα 2

Για τα καραμελωμένα καρύδια: Σε ένα τηγάνι ρίχνετε τη ζάχαρη και μόλις λιώσει ρίχνετε το ξίδι και τα καρύδια και ανακατεύετε καλά. Αδειάζετε τα καραμελωμένα καρύδια πάνω σε ένα μάρμαρο και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα ξεκολλάτε με ένα μαχαίρι και τα χοντροκόβετε.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα μπλε τυριού: Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε το μπλε τυρί, το κατίκι Δομοκού, την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. Τα χτυπάτε να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα, προσθέτετε δυο τρεις κουταλιές της σούπας νερό και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Ρίχνετε στη σαλάτα τα καραμελωμένα καρύδια και περιχύνετε από πάνω με τη νόστιμη σάλτσα.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κάτη