20181128102527_prasini-salata
clock icon
20'

Πράσινη σαλάτα με κρουτόν, σταφίδες, αμύγδαλα και dressing φράουλας

Υλικά

  • 600γρ. διάφορα πράσινα φύλλα, φρέσκα (σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, κόκκινη λόλα κ.λπ.)
  • 60γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρούμι
  • αλάτι
  • Για τα κρουτόν

  • 3 φέτες ψωμί του τοστ
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • Για το dressing

  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

Μία δροσερή πράσινη σαλάτα για το κυριακάτικο και το γιορτινό τραπέζι. Η μαρμελάδα φράουλα στο dressing απογειώνει τη γεύση της.

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνετε το ρούμι μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, ρίχνετε μέσα τις σταφίδες και τις βράζετε για 1-2 λεπτά. Βγάζετε το μπρίκι από τη φωτιά, αλλά αφήνετε τις σταφίδες να μουλιάζουν στο ρούμι και το νερό.
Πλένετε καλά τα πράσινα φύλλα και τα στεγνώνετε με απορροφητική πετσέτα πριν τα βάλετε στη σαλατιέρα.
Ετοιμάζετε τα κρουτόν: Βγάζετε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο, ρίχνετε μέσα τα κυβάκια και τα καβουρδίζετε μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα. Τα αφήνετε στην άκρη.
Ετοιμάζετε το dressing: Ρίχνετε το ελαιόλαδο στο μπλέντερ μαζί με τη μαρμελάδα, το ξίδι και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Σουρώνετε τις σταφίδες από το ρούμι. Βάζετε τα πράσινα φύλλα σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ρίχνετε τις σταφίδες και τα μισά αμύγδαλα φιλέ. Αλατίζετε καλά και περιχύνετε με το μισό dressing. Ανακατεύετε καλά, ρίχνετε από πάνω τα κρουτόν, τα υπόλοιπα αμύγδαλα και το υπόλοιπο dressing, και φέρνετε τη σαλάτα στο τραπέζι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνετε το ρούμι μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, ρίχνετε μέσα τις σταφίδες και τις βράζετε για 1-2 λεπτά. Βγάζετε το μπρίκι από τη φωτιά, αλλά αφήνετε τις σταφίδες να μουλιάζουν στο ρούμι και το νερό.

Βήμα 2

Πλένετε καλά τα πράσινα φύλλα και τα στεγνώνετε με απορροφητική πετσέτα πριν τα βάλετε στη σαλατιέρα.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τα κρουτόν: Βγάζετε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο, ρίχνετε μέσα τα κυβάκια και τα καβουρδίζετε μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα. Τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε το dressing: Ρίχνετε το ελαιόλαδο στο μπλέντερ μαζί με τη μαρμελάδα, το ξίδι και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 5

Σουρώνετε τις σταφίδες από το ρούμι. Βάζετε τα πράσινα φύλλα σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ρίχνετε τις σταφίδες και τα μισά αμύγδαλα φιλέ. Αλατίζετε καλά και περιχύνετε με το μισό dressing. Ανακατεύετε καλά, ρίχνετε από πάνω τα κρουτόν, τα υπόλοιπα αμύγδαλα και το υπόλοιπο dressing, και φέρνετε τη σαλάτα στο τραπέζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey