OliveMagazine

Pretzels (Πρέτζελ): Φτιάχνουμε τα λαχταριστά ψωμάκια στο σπίτι

Pretzels (Πρέτζελ): Φτιάχνουμε τα λαχταριστά ψωμάκια στο σπίτι

Μερίδες:για περίπου 16 μαλακά pretzels
Χρόνος προετοιμασίας:50'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:1:10'
Χρόνος αναμονής:12 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1¼ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 3½ φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
  • 1 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη (ή άσπρη)
  • ελάχιστο λευκό πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
  • Για την επάλειψη

  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • αλάτι χοντρό για πασπάλισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε ένα πλαστικό μπολ ανακατεύετε το νερό με τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Προσθέτετε τον κρόκο, το χυμό λεμονιού, το πιπέρι, το λάδι και λίγο-λίγο το αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακιά ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι. Αφήνετε τη ζύμη όλη νύχτα μέσα στο ψυγείο.

Την άλλη μέρα μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθετε σε κορδόνια μήκους 40εκ. και πάχους λίγο μεγαλύτερα από ένα μολύβι. Σχηματίζετε με κάθε κορδόνι ένα ανάποδο U. Ενώνετε τις άκρες και τις στρίβετε ώστε να δημιουργηθεί μια θηλιά. Τις κάνετε πιο πλατιές με την παλάμη σας και τις πιέζετε στην κορυφή του κάθε pretzel, για να κολλήσουν και να πάρει το τελικό σχήμα του.

Σε βαθύ πιάτο διαλύετε τη σόδα σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό και βουτάτε με προσοχή το κάθε pretzel. Τα βγάζετε αμέσως και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Χτυπάτε το ασπράδι του αβγού με τη 1 κουταλιά νερό και αλείφετε τα pretzels, τα πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε 40 λεπτά περίπου να φουσκώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Ψήνετε τα pretzels για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Tips

Μπορείτε να πασπαλίσετε τα pretzels με σουσάμι,παπαρουνόσπορο, μαυροκούκι, παρμεζάνα τριμμένη ή ακόμα με ζάχαρη και κανέλα.


Βγάζοντάς τα από το φούρνο μπορείτε να τα αλείψετε με λίγο βούτυρο και να τα φάτε ζεστά.


Για την ιστορία: Στην Ουγγαρία τα pretzels τρώγονται βουτηγμένα σε γάλα ή γιαούρτι, στη Γερμανία και την Ελβετία, μαζί με βούτυρο και λουκάνικα, στις ΗΠΑ σαν σνακ μαζί με μπίρα. Μάλιστα, μερικές πολιτείες φημίζονται για τα σκληρά pretzels τους. Στη Φιλαδέλφεια υπάρχει μουσείο για pretzels, ενώ στην Πενσιλβάνια η 26η Απριλίου έχει ανακηρυχθεί εδώ και χρόνια «Εθνική Ημέρα των Pretzels», ως αναγνώριση για τοσημαντικό ρόλο τους στην ιστορία και την οικονομία της πολιτείας! Όσον αφορά στην καταγωγή και την προέλευση του ονόματός τους οι απόψεις διαφέρουν. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ονομάστηκαν έτσι από το λατινικό bracellus (μπρασελέ =βραχιόλι) ή από το ισπανικό bracchiola (μικρό μπράτσο), επειδή έχουν το σχήμα των μπράτσων διπλωμένων σε θέση προσευχής… Άλλες πάλι αναφέρουν πως δημιουργήθηκαν τον Μεσαίωνα από μοναχούς στη Ν. Γαλλία ή τη Β. Ιταλία (προσφέρονταν σαν μικρά βραβεία στα παιδιά που προσεύχονταν). Για πολλούς υπήρξαν σύμβολο τύχης και προσφέρονταν στους γάμους.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr