salata pantzaria-anoigma

ΣΑΛΑΤΕΣ

clock icon
1:15'

Ψητά παντζάρια με θυμάρι, baby σπανάκι και ψητό χαλούμι

Υλικά

  • 1 κιλό παντζάρια ανοιξιάτικα
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα του τυριού
  • 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1/4 φλιτζ. άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 230 γρ. χαλούμι, κομμένο σε χοντρούς κύβους
  • 100 γρ. φύλλα από baby σπανάκι

Φτιάχνουμε μια ανοιξιάτικη, πολύχρωμη σαλάτα με πρωταγωνιστή το παντζάρι, που ταιριάζει αρμονικά με το baby σπανάκι και το χαλούμι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και τοποθέτουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.Τρίβουμε και καθαρίζουμε καλά τα παντζάρια, τα βάζουμε μέσα σε κομμάτι αλουμινόχαρτο ένα-ένα, ρίχνουμε μέσα θυμάρι και ελαιόλαδο, τα τυλίγουμε, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, τσεκάροντας ανά 20 λεπτά μήπως ξεραθούν. Ρίχνουμε 1 κουταλιά νερό στο καθένα αν μας φαίνονται στεγνά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το κρεμμύδι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι, κάνοντας ένα dressing.

Αφήνουμε τα παντζάρια να κρυώσουν για 15 λεπτά και με μια πετσέτα τα πιέζουμε να ξεφλουδίσουν (αν δεν φεύγει η φλούδα, σημαίνει πως πρέπει να ψηθούν λίγο ακόμη).Κόβουμε τα παντζάρια στα τέσσερα και τα ρίχνουμε στο μπολ με το dressing, ανακατεύοντας ώστε να καλυφθούν.

Αφήνουμε τα παντζάρια να αρωματιστούν για 15 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τα μισά μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε το χαλούμι από όλες τις πλευρές για να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με το baby σπανάκι και το τηγανητό χαλούμι, ραντίζοντας με λίγο λάδι και πασπαλίζοντας με τα υπόλοιπα μυρωδικά.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και τοποθέτουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.Τρίβουμε και καθαρίζουμε καλά τα παντζάρια, τα βάζουμε μέσα σε κομμάτι αλουμινόχαρτο ένα-ένα, ρίχνουμε μέσα θυμάρι και ελαιόλαδο, τα τυλίγουμε, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, τσεκάροντας ανά 20 λεπτά μήπως ξεραθούν. Ρίχνουμε 1 κουταλιά νερό στο καθένα αν μας φαίνονται στεγνά.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το κρεμμύδι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι, κάνοντας ένα dressing.

Βήμα 3

Αφήνουμε τα παντζάρια να κρυώσουν για 15 λεπτά και με μια πετσέτα τα πιέζουμε να ξεφλουδίσουν (αν δεν φεύγει η φλούδα, σημαίνει πως πρέπει να ψηθούν λίγο ακόμη).Κόβουμε τα παντζάρια στα τέσσερα και τα ρίχνουμε στο μπολ με το dressing, ανακατεύοντας ώστε να καλυφθούν.

Βήμα 4

Αφήνουμε τα παντζάρια να αρωματιστούν για 15 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τα μισά μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε το χαλούμι από όλες τις πλευρές για να πάρει χρώμα.

Βήμα 5

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με το baby σπανάκι και το τηγανητό χαλούμι, ραντίζοντας με λίγο λάδι και πασπαλίζοντας με τα υπόλοιπα μυρωδικά.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M.