psites-patates-me-tria-eidi-gemisis-IMG_0030
clock icon
1:40'

Ψητές πατάτες με τρία διαφορετικά είδη γέμισης

Υλικά

  • 4 μεγάλες πατάτες ομοιόμορφες
  • λίγο λάδι για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση με πέστο από βασιλικό, κουκουνάρι και κατίκι

  • 250γρ. κατίκι
  • 7-8 φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 λεπτές φέτες λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γέμιση με λουκάνικο και γραβιέρα

  • 300γρ. χωριάτικο λουκάνικο
  • 150γρ. γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 4 κουτ. σούπας ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού ψιλοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα
  • Για τη γέμιση με γαρίδες, ντομάτα και τυρί

  • 500γρ. γαρίδες (μικρές) καθαρισμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 300γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
  • 5 κουτ. σούπας λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Οι γεμιστές πατάτες είναι από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά σε φιλικά ή επίσημα τραπεζώματα. Σάς προτείνουμε λοιπόν ούτε μία ούτε δύο αλλά τρεις πεντανόστιμες προτάσεις για να επιλέξετε αυτή που σάς ταιριάζει.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε καλά τις πατάτες και τις τρίβετε με βούρτσα κάτω από κρύο νερό. Τις σκουπίζετε, τις τρυπάτε παντού με πιρούνι και τις αλείφετε με λίγο λάδι.
Τις τυλίγετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα με 1 ώρα 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζετε αν έχουν ψηθεί τρυπώντας το κέντρο μιας πατάτας με μια μεταλλική σούβλα ή με τη μύτη του μαχαιριού. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση:
Για τη γέμιση με πέστο από βασιλικό, κουκουνάρι και κατίκι: Χτυπάτε όλα τα υλικά για το πέστο μέχρι να γίνει το μίγμα σαν αλοιφή. Προσθέτετε το κατίκι, το ανακατεύετε και σερβίρετε τη γέμιση σε ένα μπολ. Ξεδιπλώνετε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο και τις χαράζετε σε σχήμα σταυρού. Πιέζετε το σημείο που χαράξατε για να ανοίξει λίγο στο κέντρο. Ρίχνετε στο άνοιγμα τη γέμιση και σερβίρετε τις πατάτες γαρνιρισμένες με τις φέτες λεμονιού.
Για τη γέμιση με λουκάνικο και γραβιέρα: Χαράζετε τα λουκάνικα κατά μήκος και τραβάτε τη λεπτή μεμβράνη που τα περιβάλλει. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να πάρουν λίγο χρώμα. Τα ανακατεύετε ελαφρά για να μη γίνουν μια μάζα αλλά να ξεχωρίζει το κρέας τους όπως ο κιμάς. Αναμιγνύετε τα λουκάνικα με την ψίχα του ψωμιού και τη γραβιέρα.
Ξεδιπλώνετε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο. Τις χαράζετε σε μια πλευρά κατά μήκος και αφαιρείτε αρκετή ψίχα για να χωράει η γέμιση. Τις γεμίζετε και τις βάζετε στο ταψί. Τις ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Βάζετε πάνω στο άνοιγμα από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι και σερβίρετε.
Για τη γέμιση με γαρίδες, ντομάτα και τυρί: Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι μέχρι να βγάλει το άρωμά του και προσθέτετε τις ντομάτες. Σοτάρετε για 3 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 20 λεπτά.
Προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Στο τέλος ρίχνετε και το μαϊντανό. Αν η σάλτσα βγει αραιή, προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένου σε 2 κουτ. σούπας νερό. Ανακατεύετε συνεχώς και βράζετε τη σάλτσα για 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε καλά τις πατάτες και τις τρίβετε με βούρτσα κάτω από κρύο νερό. Τις σκουπίζετε, τις τρυπάτε παντού με πιρούνι και τις αλείφετε με λίγο λάδι.

Βήμα 2

Τις τυλίγετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα με 1 ώρα 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζετε αν έχουν ψηθεί τρυπώντας το κέντρο μιας πατάτας με μια μεταλλική σούβλα ή με τη μύτη του μαχαιριού. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση:

Βήμα 3

Για τη γέμιση με πέστο από βασιλικό, κουκουνάρι και κατίκι: Χτυπάτε όλα τα υλικά για το πέστο μέχρι να γίνει το μίγμα σαν αλοιφή. Προσθέτετε το κατίκι, το ανακατεύετε και σερβίρετε τη γέμιση σε ένα μπολ. Ξεδιπλώνετε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο και τις χαράζετε σε σχήμα σταυρού. Πιέζετε το σημείο που χαράξατε για να ανοίξει λίγο στο κέντρο. Ρίχνετε στο άνοιγμα τη γέμιση και σερβίρετε τις πατάτες γαρνιρισμένες με τις φέτες λεμονιού.

Βήμα 4

Για τη γέμιση με λουκάνικο και γραβιέρα: Χαράζετε τα λουκάνικα κατά μήκος και τραβάτε τη λεπτή μεμβράνη που τα περιβάλλει. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να πάρουν λίγο χρώμα. Τα ανακατεύετε ελαφρά για να μη γίνουν μια μάζα αλλά να ξεχωρίζει το κρέας τους όπως ο κιμάς. Αναμιγνύετε τα λουκάνικα με την ψίχα του ψωμιού και τη γραβιέρα.

Βήμα 5

Ξεδιπλώνετε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο. Τις χαράζετε σε μια πλευρά κατά μήκος και αφαιρείτε αρκετή ψίχα για να χωράει η γέμιση. Τις γεμίζετε και τις βάζετε στο ταψί. Τις ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Βάζετε πάνω στο άνοιγμα από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι και σερβίρετε.

Βήμα 6

Για τη γέμιση με γαρίδες, ντομάτα και τυρί: Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι μέχρι να βγάλει το άρωμά του και προσθέτετε τις ντομάτες. Σοτάρετε για 3 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 20 λεπτά.

Βήμα 7

Προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Στο τέλος ρίχνετε και το μαϊντανό. Αν η σάλτσα βγει αραιή, προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένου σε 2 κουτ. σούπας νερό. Ανακατεύετε συνεχώς και βράζετε τη σάλτσα για 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή