arnisio_bouti
clock icon
2:15'

Ψητό αρνίσιο μπούτι με κάστανα

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 1 μπουτάκι από αρνάκι, περίπου 2 κιλών
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 στικ σέλερι, σε κυβάκια
  • 1 καρότο, σε κυβάκια
  • 50 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 30 κάστανα, καθαρισμένα
  • 80 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 γεμάτη κ.σ. μέλι
  • 50 ml κονιάκ
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Αυτές τις γιορτές, ψήστε αρνίσιο μπούτι στον φούρνο, με την αγαπημένη συνταγή του Σωτήρη Ευαγγέλου, του σεφ του εμβληματικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης Macedonia Palace.

Παίρνουμε το μπουτάκι του αρνιού, το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με κύμινο. Κατόπιν το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το σέλερι, το καρότο. Μόλις μαραθούν ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό, καλύπτουμε με λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1,5 ώρα.

Σοτάρουμε ελαφρά τα κάστανα με το βούτυρο, προσθέτουμε το μέλι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Τα φλαμπάρουμε με το κονιάκ και τα προσθέτουμε στο ταψί με το αρνί. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγα υγρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40΄ ακόμη. Κατόπιν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 5΄ για να ροδίσει το φαγητό. Σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Παίρνουμε το μπουτάκι του αρνιού, το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με κύμινο. Κατόπιν το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το σέλερι, το καρότο. Μόλις μαραθούν ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό, καλύπτουμε με λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1,5 ώρα.

Βήμα 2

Σοτάρουμε ελαφρά τα κάστανα με το βούτυρο, προσθέτουμε το μέλι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Τα φλαμπάρουμε με το κονιάκ και τα προσθέτουμε στο ταψί με το αρνί. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγα υγρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40΄ ακόμη. Κατόπιν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 5΄ για να ροδίσει το φαγητό. Σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης