Αρνίσιο-Μπούτι
clock icon
1:40'

Ψητό αρνίσιο μπούτι

Υλικά

  • 2 κιλά αρνίσιο μπούτι
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 1 μικρό ματσάκι δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 10-15 αντσούγιες
  • 80γρ. βούτυρο Lurpak® Ανάλατο, μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 50γρ. κρύο βούτυρο βούτυρο Lurpak® Ανάλατο
  • 150ml λευκό κρασί
  • 500γρ. ανάμικτα ραπανάκια, τα μεγάλα, κομμένα στη μέση και τα μικρά ολόκληρα
  • 300γρ. φρέσκο αρακά
  • 1 μικρό ματσάκι μέντα χοντροκομμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Το απόλυτο φαγητό του πασχαλινού τραπεζιού αποκτά ιδιαίτερη νοστιμιά με την προσθήκη βουτύρου Lurpak®.

Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 30 λεπτά πριν το μαγείρεμα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C.
Λιώνετε σε ένα γουδί το σκόρδο, το δενδρολίβανο και τις αντζούγιες, μαζί με το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύ μίγμα. Στη συνέχεια το ανακατεύετε με το βούτυρο Lurpak® , που έχετε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Αλείφετε το αρνίσιο μπούτι με μια γενναία δόση από το μίγμα του βουτύρου και το τοποθετείτε σε ένα ταψί. Το ψήνετε για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180° αφήνοντάς το για 1 ώρα ακόμα και αλείφοντάς το ανά διαστήματα με τους χυμούς από το ταψί.
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το κρύο βούτυρο Lurpak® σε ένα καυτό τηγάνι μέχρι να αρχίσει να βγάζει μικρές φυσαλίδες. Προσθέτετε το λευκό κρασί, τα ραπανάκια και τον αρακά και μαγειρεύετε.
15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμά του, βγάζετε το αρνίσιο μπούτι από τον φούρνο, το περιχύνετε με το μίγμα από τα ραπανάκια και τον αρακά και στη συνέχεια το ξαναβάζετε στον φούρνο για τα υπόλοιπα 15 λεπτά.
Το βγάζετε από τον φούρνο, το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε στην άκρη για 20 λεπτά ώστε να δέσουν οι γεύσεις. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζετε με τη μέντα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 30 λεπτά πριν το μαγείρεμα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C.

Βήμα 2

Λιώνετε σε ένα γουδί το σκόρδο, το δενδρολίβανο και τις αντζούγιες, μαζί με το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύ μίγμα. Στη συνέχεια το ανακατεύετε με το βούτυρο Lurpak® , που έχετε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.

Βήμα 3

Αλείφετε το αρνίσιο μπούτι με μια γενναία δόση από το μίγμα του βουτύρου και το τοποθετείτε σε ένα ταψί. Το ψήνετε για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180° αφήνοντάς το για 1 ώρα ακόμα και αλείφοντάς το ανά διαστήματα με τους χυμούς από το ταψί.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το κρύο βούτυρο Lurpak® σε ένα καυτό τηγάνι μέχρι να αρχίσει να βγάζει μικρές φυσαλίδες. Προσθέτετε το λευκό κρασί, τα ραπανάκια και τον αρακά και μαγειρεύετε.

Βήμα 5

15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμά του, βγάζετε το αρνίσιο μπούτι από τον φούρνο, το περιχύνετε με το μίγμα από τα ραπανάκια και τον αρακά και στη συνέχεια το ξαναβάζετε στον φούρνο για τα υπόλοιπα 15 λεπτά.

Βήμα 6

Το βγάζετε από τον φούρνο, το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε στην άκρη για 20 λεπτά ώστε να δέσουν οι γεύσεις. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζετε με τη μέντα.