psita fileta kotopoulou gemista me kerasia

clock icon
60'

Ψητό φιλέτο κοτόπουλο με γέμιση από κεράσια, μυρωδικά και τυρί

Υλικά

  • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου (περίπου 180γρ. το καθένα)
  • χυμό ½ λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γέμιση

  • 1½ φλιτζάνι κεράσια χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένα
  • ½ κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή ½ κουτ. γλυκού ξερό)
  • ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο
  • Για τη μαρινάδα

  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 φύλλο δάφνης ξερό, τριμμένο

Tips

  • Μπορείτε να φτιάξετε και ολόκληρο κοτόπουλο γεμιστό. Τότε θα ετοιμάσετε 1½ δόση από τα υλικά της γέμισης και θα γεμίσετε την κοιλιά του κοτόπουλου. Την περιχύνετε με τη διπλάσια ποσότητα της μαρινάδας και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 1½ ώρα, αλείφοντας την ενδιάμεσα με το ζωμό του ταψιού. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στο ταψί κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Τα κερασάκια δεν μπαίνουν μόνο σε γλυκές συνταγές αλλά και σε αλμυρές, όπως σε αυτή την τόσο καλοκαιρινή συνταγή που γίνονται υπέροχη γέμιση για ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο.

Πλένετε και στεγνώνετε τα φιλέτα του κοτόπουλου με χαρτί κουζίνας. Τα αλείφετε καλά με το χυμό λεμονιού και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε στην άκρη.
Για τη γέμιση: Ανακατεύετε σε μέτριο μπολ τα κεράσια με το κρεμμύδι, το θυμάρι, το τυρί και λίγο πιπέρι. Χωρίζετε τη γέμιση στα τέσσερα.
Χαράζετε βαθιά μια σχισμή στο παχύτερο μέρος κάθε φιλέτου και την πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Γεμίζετε τη σχισμή με τη γέμιση που αντιστοιχεί σε κάθε φιλέτο και κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. Τοποθετείτε τα φιλέτα δίπλα-δίπλα σε βαθύ σκεύος.
Ετοιμάζετε τη μαρινάδα. Χτυπάτε το χυμό λεμονιού με το λάδι και το κρασί και προσθέτετε τη δάφνη. Περιχύνετε τα φιλέτα με την μαρινάδα και τα αφήνετε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Ετοιμάζετε το γκριλ και όταν πυρωθεί η σχάρα ψήνετε τα φιλέτα για περίπου 15-20 λεπτά γυρίζοντας τα από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα και να ψηθούν καλά. Όσο ψήνονται τα αλείφετε με την μαρινάδα. Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε τα φιλέτα στο φούρνο, σε πυρίμαχο σκεύος μαζί με την μαρινάδα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 40-45 λεπτά, γυρίζοντας τα ενδιάμεσα να πάρουν χρώμα και από κάτω.
Αφήνετε τα φιλέτα να κρυώσουν λίγο, κόβετε το καθένα στα τρία και τα τοποθετείτε στα πιάτα. Αν είναι ψημένα στο φούρνο τα περιχύνετε με ότι σάλτσα έχει μείνει. Συνοδεύετε με τηγανιτές πατάτες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και στεγνώνετε τα φιλέτα του κοτόπουλου με χαρτί κουζίνας. Τα αλείφετε καλά με το χυμό λεμονιού και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Για τη γέμιση: Ανακατεύετε σε μέτριο μπολ τα κεράσια με το κρεμμύδι, το θυμάρι, το τυρί και λίγο πιπέρι. Χωρίζετε τη γέμιση στα τέσσερα.

Βήμα 3

Χαράζετε βαθιά μια σχισμή στο παχύτερο μέρος κάθε φιλέτου και την πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Γεμίζετε τη σχισμή με τη γέμιση που αντιστοιχεί σε κάθε φιλέτο και κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. Τοποθετείτε τα φιλέτα δίπλα-δίπλα σε βαθύ σκεύος.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα. Χτυπάτε το χυμό λεμονιού με το λάδι και το κρασί και προσθέτετε τη δάφνη. Περιχύνετε τα φιλέτα με την μαρινάδα και τα αφήνετε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε το γκριλ και όταν πυρωθεί η σχάρα ψήνετε τα φιλέτα για περίπου 15-20 λεπτά γυρίζοντας τα από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα και να ψηθούν καλά. Όσο ψήνονται τα αλείφετε με την μαρινάδα. Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε τα φιλέτα στο φούρνο, σε πυρίμαχο σκεύος μαζί με την μαρινάδα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 40-45 λεπτά, γυρίζοντας τα ενδιάμεσα να πάρουν χρώμα και από κάτω.

Βήμα 6

Αφήνετε τα φιλέτα να κρυώσουν λίγο, κόβετε το καθένα στα τρία και τα τοποθετείτε στα πιάτα. Αν είναι ψημένα στο φούρνο τα περιχύνετε με ότι σάλτσα έχει μείνει. Συνοδεύετε με τηγανιτές πατάτες.