Bacalhau com Broa neo
clock icon
1:40'

Ψητός μπακαλιάρος με κρούστα ψωμιού και κρεμμύδια (Bacalhau com Broa)

Υλικά

  • Mερίδες: 6
  • 6-8 κομμάτια παστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο
  • 800 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα, βρασμένες
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • πράσινες ή μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τα κρεμμύδια:

  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1.000 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
  • 1 λουκάνικο, σε φέτες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την κρούστα:

  • 250 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 60-80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αν ψάχνετε μια διαφορετική και συναρπαστική γεύση δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτήν τη συνταγή. Οι Πορτογάλοι είναι οι μαέστροι του μπακαλιάρου και με αυτό το πιάτο το αποδεικνύουν.

Κρεμμύδια: Σε ένα ευρύχωρο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λουκάνικο, αλάτι και πιπέρι και τα καραμελώνουμε για 20΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος στενό, όχι ευρύχωρο. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τον παστό μπακαλιάρο για 4΄-5΄ από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα και τοποθετούμε τα φιλέτα επάνω στα κρεμμύδια το ταψί.

Κρούστα: Στο μπλέντερ αλέθουμε την ψίχα μαζί με τον μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στα ψίχουλα και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα και τα κρεμμύδια να καλυφθούν με το ψωμί, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή καπάκι που δεν θα ακουμπάει στην κρούστα.

Σε άλλο σκεύος τοποθετούμε τις πατάτες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε τον μπακαλιάρο και τις πατάτες στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40΄, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα η κρούστα και να φρυγανίσει. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με κρεμμύδια, πατάτες και πράσινες ή μαύρες ελιές.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρεμμύδια: Σε ένα ευρύχωρο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λουκάνικο, αλάτι και πιπέρι και τα καραμελώνουμε για 20΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος στενό, όχι ευρύχωρο. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τον παστό μπακαλιάρο για 4΄-5΄ από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα και τοποθετούμε τα φιλέτα επάνω στα κρεμμύδια το ταψί.

Βήμα 2

Κρούστα: Στο μπλέντερ αλέθουμε την ψίχα μαζί με τον μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στα ψίχουλα και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα και τα κρεμμύδια να καλυφθούν με το ψωμί, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή καπάκι που δεν θα ακουμπάει στην κρούστα.

Βήμα 3

Σε άλλο σκεύος τοποθετούμε τις πατάτες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε τον μπακαλιάρο και τις πατάτες στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40΄, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα η κρούστα και να φρυγανίσει. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με κρεμμύδια, πατάτες και πράσινες ή μαύρες ελιές.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη