psomia_xoriatiko-me-kalampokaleuro
clock icon
1:5'

Χωριάτικο ψωμί με καλαμποκάλευρο και φέτα

Υλικά

  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 120γρ. καλαμποκάλευρο
  • 460ml νερό χλιαρό (όχι καυτό)
  • 150γρ. φέτα
  • 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 20γρ. μάγια νωπή
  • 5γρ. αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • λίγο μαυροσούσαμο για το πασπάλισμα

Ζυμώνουμε και φουρνίζουμε ένα μοσχοβολιστό χωριάτικο ψωμί με καλαμποκάλευρο και το εμπλουτίζουμε με φέτα που πάει παντού!

Σε ένα ποτήρι ρίχνετε 3-4 κουταλιές από το νερό και διαλύετε το αλάτι. Σε μπολ ανακατεύετε το υπόλοιπο νερό με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζετε τα 3 αλεύρια. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το νερό με τη μαγιά και αρχίζετε το ζύμωμα για 5 λεπτά. Τέλος, προσθέτετε το αλατόνερο και τη φέτα και συνεχίζετε το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να φτιάξετε ένα ζυμαράκι ελαστικό και απαλό.
Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια, τη μοιράζετε στα 2 και πλάθετε το κάθε κομμάτι σε σχήμα φραντζόλας. Τοποθετείτε σε λαδωμένη λαμαρίνα ή ταψί και τα αφήνετε σε μια ζεστή γωνιά για να διπλασιαστούν σε όγκο, για 30-40 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Με πινελάκι περνάτε λίγο νερό στην επιφάνεια των ψωμιών και πασπαλίζετε με το μαυροσούσαμο. Ψήνετε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα ποτήρι ρίχνετε 3-4 κουταλιές από το νερό και διαλύετε το αλάτι. Σε μπολ ανακατεύετε το υπόλοιπο νερό με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί τελείως.

Βήμα 2

Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζετε τα 3 αλεύρια. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το νερό με τη μαγιά και αρχίζετε το ζύμωμα για 5 λεπτά. Τέλος, προσθέτετε το αλατόνερο και τη φέτα και συνεχίζετε το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να φτιάξετε ένα ζυμαράκι ελαστικό και απαλό.

Βήμα 3

Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια, τη μοιράζετε στα 2 και πλάθετε το κάθε κομμάτι σε σχήμα φραντζόλας. Τοποθετείτε σε λαδωμένη λαμαρίνα ή ταψί και τα αφήνετε σε μια ζεστή γωνιά για να διπλασιαστούν σε όγκο, για 30-40 λεπτά περίπου.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Με πινελάκι περνάτε λίγο νερό στην επιφάνεια των ψωμιών και πασπαλίζετε με το μαυροσούσαμο. Ψήνετε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα