QUICHE
clock icon
1:30'

Κις με μπρόκολο, πιπεριές και ντομάτα

Υλικά

    Για την ζύμη

  • 320γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 180γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια, βρασμένο για 10 λεπτά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μέτρια καρέ
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • 30ml λευκό κρασί
  • 200γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • 3 αυγά
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Νόστιμη, ντετελικάτη και χορταστική, αυτή η γαλλική τάρτα είναι ένα ωραίο ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι. Μπορείτε επίσης να τη φτιάξετε σε ένα σωρό παραλλαγές που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας χρησιμοποιώντας το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ.

Ετοιμάζoυμε τη ζύμη: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το φτερό και ανακατεύουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το αλάτι και το βούτυρο μέχρι το μίγμα να πάρει τη μορφή τριφτής ζύμης. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αβγό και το νερό και δουλεύουμρ τη ζύμη μέχρι να γίνει ομοιογενής. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας. Πιέζουμε με τον πλάστη ανοίγοντας ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 32 εκ. περίπου. Αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο μια ταρτιέρα 28εκ. και στρώνουμε εκεί τη ζύμη φροντίζοντας να καλύψει καλά και τα τοιχώματα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε επάνω στη ζύμη ένα φύλλο λαδόκολλας και γεμίζουμε την επιφάνεια με ρεβίθια και ψήνουμε την άδεια τάρτα για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ρεβίθια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τα σοταρισμένα λαχανικά και τις ντομάτες επάνω στην μισοψημένη τάρτα και τα απλώνουμε καλά. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και τέλος ρίχνουμε το μίγμα των αυγών. Βάζουμε την κις στον φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και να ροδίσει. Αφήνουμε την κις να μισοκρυώσει πριν την σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζoυμε τη ζύμη: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το φτερό και ανακατεύουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το αλάτι και το βούτυρο μέχρι το μίγμα να πάρει τη μορφή τριφτής ζύμης. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αβγό και το νερό και δουλεύουμρ τη ζύμη μέχρι να γίνει ομοιογενής. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 2

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας. Πιέζουμε με τον πλάστη ανοίγοντας ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 32 εκ. περίπου. Αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο μια ταρτιέρα 28εκ. και στρώνουμε εκεί τη ζύμη φροντίζοντας να καλύψει καλά και τα τοιχώματα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε επάνω στη ζύμη ένα φύλλο λαδόκολλας και γεμίζουμε την επιφάνεια με ρεβίθια και ψήνουμε την άδεια τάρτα για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ρεβίθια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 5

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Βήμα 6

Αδειάζουμε τα σοταρισμένα λαχανικά και τις ντομάτες επάνω στην μισοψημένη τάρτα και τα απλώνουμε καλά. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και τέλος ρίχνουμε το μίγμα των αυγών. Βάζουμε την κις στον φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και να ροδίσει. Αφήνουμε την κις να μισοκρυώσει πριν την σερβίρουμε.