revithada_fournou
clock icon
1:20'

Ρεβιθάδα φούρνου με λαχανικά, σύγκλινο Μάνης και κύμινο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 400γρ. ρεβίθια μέτρια
  • 1 λίτρο νερό για το μούλιασμα των οσπρίων
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
  • 1 μέτριο καρότο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 μικρό κομματάκι τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 150γρ. σύγκλινο Μάνης, σε κύβους
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αυτή η συνταγή της σεφ Κυριακής Φωτοπούλου, που παντρεύει τα ρεβίθια με το σύγκλινο Μάνης και έχει το ιδιαίτερο άρωμα του κύμινου θα γίνει από τις αγαπημένες σας.

Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβίθια στο νερό. Την άλλη μέρα βράζουμε τα ρεβίθια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να παραβράσουν. Ταυτόχρονα ξαφρίζουμε τα όσπρια. Όσο βράζουν τα ρεβίθια ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και το σύγκλινο σε μικρά ζάρια.

Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο από το ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το σύγκλινο για αρχή και κατόπιν τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια με το μισό νερό όπου έβρασαν, το κύμινο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Τέλος τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 40΄ στους 190°C. Μόλις τα ρεβίθια μας είναι έτοιμα προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον χυμό λεμόνι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M, Συνταγή: Κυριακή Φωτοπούλου

Διαδικασία

Βήμα 1

Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβίθια στο νερό. Την άλλη μέρα βράζουμε τα ρεβίθια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να παραβράσουν. Ταυτόχρονα ξαφρίζουμε τα όσπρια. Όσο βράζουν τα ρεβίθια ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και το σύγκλινο σε μικρά ζάρια.

Βήμα 2

Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο από το ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το σύγκλινο για αρχή και κατόπιν τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια με το μισό νερό όπου έβρασαν, το κύμινο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Τέλος τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 40΄ στους 190°C. Μόλις τα ρεβίθια μας είναι έτοιμα προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον χυμό λεμόνι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M, Συνταγή: Κυριακή Φωτοπούλου