RIGATONIhoiromeri
clock icon
40'

Ριγκατόνι με καπνιστό χοιρομέρι, φασολάκια τσαουλιά, λιαστή ντομάτα και δυόσμο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά σπασμένες
  • 150 γρ. καπνιστό χοιρομέρι, σε κυβάκια
  • 100 γρ. φασολάκια τσαουλιά ελαφρά βρασμένα, κομμένα
  • 500 γρ. ριγκατόνι
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 30 γρ. γραβιέρα Ηπείρου
  • 30 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • αλάτι

Ετοιμάζουμε ένα γρήγορο γεύμα με ζυμαρικά, χοιρινό κρέας και λαχανικά της εποχής και εντυπωσιάζουμε τους καλεσμένους μας με το αποτέλεσμα.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις δύο  σκελίδες σκόρδο. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τις αφαιρούμε και προσθέτουμε το καπνιστό χοιρομέρι και το αφήνουμε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα
φασολάκια, αλατίζουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 1΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Βράζουμε τα ριγκατόνι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 3΄-4΄ κρατώντας λίγο νερό από το βράσιμο. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι ή σε μια πιο μεγάλη  κατσαρόλα μαζί με το χοιρομέρι και τα φασολάκια με νερό από το βράσιμο και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γλασάρουν και βράσουν al dente. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τον δυόσμο, τις λιαστές ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό για να έχουμε ένα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα. Σερβίρουμε σε πιάτα πασπαλίζοντας από πάνω με το κουκουνάρι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις δύο  σκελίδες σκόρδο. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τις αφαιρούμε και προσθέτουμε το καπνιστό χοιρομέρι και το αφήνουμε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα
φασολάκια, αλατίζουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 1΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 2

Βράζουμε τα ριγκατόνι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 3΄-4΄ κρατώντας λίγο νερό από το βράσιμο. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι ή σε μια πιο μεγάλη  κατσαρόλα μαζί με το χοιρομέρι και τα φασολάκια με νερό από το βράσιμο και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γλασάρουν και βράσουν al dente. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τον δυόσμο, τις λιαστές ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό για να έχουμε ένα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα. Σερβίρουμε σε πιάτα πασπαλίζοντας από πάνω με το κουκουνάρι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M