OliveMagazine

Ριγκατόνι με κιμά στον φούρνο

Ριγκατόνι με κιμά στον φούρνο

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:35'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500 γρ. ριγκατόνι, βρασμένα
  • Για τον κιμά:

  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 150 γρ. μανιτάρια καφέ, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, χοντροτριμμένο
  • 1 μικρό κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 40 ml κονιάκ ή μπράντι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 250 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 100 ml ζεστό ζωμό κρέατος
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το ψήσιμο:

  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο
  • 200 γρ. κίτρινο τυρί
  • 200 γρ. γλυκιά γραβιέρα, χοντροτριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού λευκό ή μαύρο πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά   μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε για περίπου 5΄. Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, το δαφνόφυλλο, σάλτσα ντομάτας, τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι.

Σιγοβράζουμε τον κιμά μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε. Περιχύνουμε τα ριγκατόνι με τον κιμά, πασπαλίζουμε με τη μισή γραβιέρα, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.

Ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά, τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος. Ψήνουμε στον φούρνο για 25΄ στους 80°C ή μέχρι να αποκτήσουν τα τυριά χρυσή κρούστα

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο