clock icon
55'

Ρολά μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης και άρωμα τριαντάφυλλο

Υλικά

  • 250γρ. Βούτυρο Lurpak
  • 12 φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 350γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης ελαφρώς σπασμένα
  • 1 παξιμάδι σταρένιο, κοπανισμένο
  • Για το σιρόπι

  • 600γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας γλυκόζη
  • 500ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κουτ. σούπας τριανταφυλλάκια αποξηραμένα
  • χυμό από 1 λεμόνι

Tips

  • Αντί για φιστίκι Αιγίνης, μπορείτε να φτιάξετε τα μπακλαβαδάκια σας με καρύδι, αμύγδαλο ή με μίγμα αμυγδάλου-καρυδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αρωματίσετε τη γέμιση με κανελογαρίφαλο.

Λαχταριστά μπακλαβαδάκια με φιστίκι που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας! Τα τριανταφυλλάκια στο σιρόπι τους χαρίζουν ένα υπέροχο άρωμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα μαζί τα υλικά για 10 λεπτά αφότου αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα φιστίκια με το παξιμάδι.
Τοποθετείτε στον πάγκο της κουζίνας το πρώτο φύλλο κρούστας. Πάνω του τοποθετείτε δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνετε. Πασπαλίζετε με μίγμα φιστικιού. Συνεχίζετε με 3ο και 4ο φύλλο, βουτυρώνετε κι απλώνετε μίγμα φιστικιού. Συνεχίζετε με 5ο και 6ο φύλλο, βουτυρώνετε και τελειώνετε με μίγμα φιστικιού. Τυλίγετε τα φύλλα (από τη μικρή πλευρά τους) σε ρολό. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση και φτιάχνετε κατά τον ίδιο τρόπο και δεύτερο ρολό.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κάθε ρολό σε 15 φέτες πάχους ενός δαχτύλου περίπου, αφαιρώντας από τα δύο άκρα το φύλλο που δεν έχει φιστίκι. Αραδιάζετε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί.
Αν έχει περισσέψει βούτυρο περιχύνετε με αυτό τα ρολάκια στο ταψί. Χαμηλώνετε το φούρνο στους 170οC και ψήνετε τους μπακλαβάδες για 20-25 λεπτά, περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Μόλις τους βγάλετε ζεστούς από το φούρνο τους περιχύνετε με το κρύο σιρόπι και τους αφήνετε λίγη ώρα να κρυώσουν και με δυο πιρούνια τους γυρίζετε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα μαζί τα υλικά για 10 λεπτά αφότου αρχίσει να κοχλάζει το νερό.

Βήμα 2

Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα φιστίκια με το παξιμάδι.

Βήμα 3

Τοποθετείτε στον πάγκο της κουζίνας το πρώτο φύλλο κρούστας. Πάνω του τοποθετείτε δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνετε. Πασπαλίζετε με μίγμα φιστικιού. Συνεχίζετε με 3ο και 4ο φύλλο, βουτυρώνετε κι απλώνετε μίγμα φιστικιού. Συνεχίζετε με 5ο και 6ο φύλλο, βουτυρώνετε και τελειώνετε με μίγμα φιστικιού. Τυλίγετε τα φύλλα (από τη μικρή πλευρά τους) σε ρολό. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση και φτιάχνετε κατά τον ίδιο τρόπο και δεύτερο ρολό.

Βήμα 4

Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κάθε ρολό σε 15 φέτες πάχους ενός δαχτύλου περίπου, αφαιρώντας από τα δύο άκρα το φύλλο που δεν έχει φιστίκι. Αραδιάζετε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί.

Βήμα 5

Αν έχει περισσέψει βούτυρο περιχύνετε με αυτό τα ρολάκια στο ταψί. Χαμηλώνετε το φούρνο στους 170οC και ψήνετε τους μπακλαβάδες για 20-25 λεπτά, περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 6

Μόλις τους βγάλετε ζεστούς από το φούρνο τους περιχύνετε με το κρύο σιρόπι και τους αφήνετε λίγη ώρα να κρυώσουν και με δυο πιρούνια τους γυρίζετε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά.