Xoirino rolo giotis xmas 2022
clock icon
3:0'

Ρολό χοιρινό με χουρμάδες, δαμάσκηνα και μπέικον

Υλικά

    Μερίδες: 6-8]  

    Για το ρολό χοιρινό

  • 2-3 κουτ. σούπας Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κιλά χοιρινός λαιμός, χωρίς κόκαλα, άκοπος
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
  • 150 γρ. μπέικον σε φέτες
  • 200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
  • 200 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
  • 500 ml (2 1/2 φλιτζ. τσαγιού) κόκκινο κρασί
  • 250 ml (1 1/4 φλιτζ. τσαγιού) νερό
  • 250 γρ. μανιτάρια λευκά, ολόκληρα
  • 400 γρ. (8 τεμάχια) κρεμμύδια στιφάδου, μικρά
  • 1 κυδώνι μεγάλο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3-4 φύλλα αλουμινόχαρτο
  • Για τον πουρέ πατάτας

  • 1 συσκευασία Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
  • 300 ml (1 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • 150 γρ. (3/4 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο
  • 200 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι

Φτιάχνουμε το πιο λαχταριστό χοιρινό ρολό των γιορτών και το συνοδεύουμε με απαλό Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ

Ανοίγουμε και χτυπάμε το χοιρινό, για να γίνει ένα λεπτό φύλλο. Στρώνουμε τα φύλλα αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί. Μαρινάρουμε το χοιρινό με μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και το τοποθετούμε πάνω στο αλουμινόχαρτο, κατά μήκος.

Ρίχνουμε τη γλυκιά πάπρικα κατά μήκος. Απλώνουμε το μπέικον σε φέτες και ρίχνουμε τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα. Τυλίγουμε και σφίγγουμε το χοιρινό με το αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε στους 200°C, με αντιστάσεις, για 2 ώρες.

Ανοίγουμε κατά μήκος το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να ψηθεί μισή ώρα. Προσθέτουμε στο ταψί το νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα περίπου, στους 180-200°C, μέχρι να ψηθεί το κρέας.

Μόλις ψηθεί, παίρνουμε τα ζουμιά του, τα οποία πρέπει να είναι γύρω στα 3-4 φλιτζ. τσαγιού. Βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια στιφάδου, καθαρισμένα, και το κυδώνι, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες κυδωνάτες.

Σκεπάζουμε με τον ζωμό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από το ζουμί διαδοχικά τα μανιτάρια, τα κυδώνια και τέλος τα κρεμμύδια. Δοκιμάζουμε τον ζωμό, μήπως χρειάζεται λίγο αλάτι, και τον δένουμε με το Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ, αφού το έχουμε αραιώσει σε κρύο νερό.

Ετοιμάζουμε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ, όπως αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε το βούτυρο, το τριμμένο τυρί, το πιπέρι και το αλάτι.

Κόβουμε το ρολό σε φέτες. Τοποθετούμε κατά μήκος σε μια πιατέλα τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τον πουρέ, με κορνέ. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε, εάν θέλουμε, με μυρωδικά (βασιλικό, μέντα και μαϊντανό).

*Ο Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός από τα φυτικά ροφήματα Fytro, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανοίγουμε και χτυπάμε το χοιρινό, για να γίνει ένα λεπτό φύλλο. Στρώνουμε τα φύλλα αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί. Μαρινάρουμε το χοιρινό με μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και το τοποθετούμε πάνω στο αλουμινόχαρτο, κατά μήκος.

Βήμα 2

Ρίχνουμε τη γλυκιά πάπρικα κατά μήκος. Απλώνουμε το μπέικον σε φέτες και ρίχνουμε τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα. Τυλίγουμε και σφίγγουμε το χοιρινό με το αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε στους 200°C, με αντιστάσεις, για 2 ώρες.

Βήμα 3

Ανοίγουμε κατά μήκος το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να ψηθεί μισή ώρα. Προσθέτουμε στο ταψί το νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα περίπου, στους 180-200°C, μέχρι να ψηθεί το κρέας.

Βήμα 4

Μόλις ψηθεί, παίρνουμε τα ζουμιά του, τα οποία πρέπει να είναι γύρω στα 3-4 φλιτζ. τσαγιού. Βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια στιφάδου, καθαρισμένα, και το κυδώνι, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες κυδωνάτες.

Βήμα 5

Σκεπάζουμε με τον ζωμό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από το ζουμί διαδοχικά τα μανιτάρια, τα κυδώνια και τέλος τα κρεμμύδια. Δοκιμάζουμε τον ζωμό, μήπως χρειάζεται λίγο αλάτι, και τον δένουμε με το Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ, αφού το έχουμε αραιώσει σε κρύο νερό.

Βήμα 6

Ετοιμάζουμε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ, όπως αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε το βούτυρο, το τριμμένο τυρί, το πιπέρι και το αλάτι.

Βήμα 7

Κόβουμε το ρολό σε φέτες. Τοποθετούμε κατά μήκος σε μια πιατέλα τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τον πουρέ, με κορνέ. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε, εάν θέλουμε, με μυρωδικά (βασιλικό, μέντα και μαϊντανό).

*Ο Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός από τα φυτικά ροφήματα Fytro, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.