vrasimo riziou.2
clock icon
20'

Ρύζι χιονάτο για πιλάφι

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή παρμπόιλντ
  • 2 ½ - 3 φλιτζάνια ζωμό
  • 2 – 3 κουτ. σούπας βούτυρο, ή ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Η σωστή αναλογία ρυζιού – ζωμού, είναι 1 μέρος ρύζι με 2 ½ μέρη ζωμό (ή νερό). Εάν πρόκειται για πιο μαλακό πιλάφι, η αναλογία είναι 1 μέρος ρύζι με 3 μέρη υγρού.
  • Ανακατεύετε το ρύζι μόνο με πιρούνι, για να ξεχωρίζουν οι κόκκοι και να μείνει το ρύζι σπυρωτό.

Το πιλάφι και γενικά το βραστό ρύζι είναι πιο εύκολο από το ριζότο, καθώς δεν απαιτείται η σταδιακή προσθήκη του ζωμού. Θέλει όμως και αυτό την προσοχή του στο βρασμό, για να μην κολλήσει και να παραμείνει σπυρωτό.

Σε μία μέτρια κατσαρόλα βράζετε τον ζωμό (ή νερό) και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά ακριβώς.
Σβήνετε την φωτιά, προσθέτετε 2 - 3 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας, κλείνετε με το καπάκι της και αφήνετε το ρύζι να «φουσκώσει», για 5 - 6 λεπτά, πριν το σερβίρισμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μία μέτρια κατσαρόλα βράζετε τον ζωμό (ή νερό) και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά ακριβώς.

Βήμα 2

Σβήνετε την φωτιά, προσθέτετε 2 - 3 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας, κλείνετε με το καπάκι της και αφήνετε το ρύζι να «φουσκώσει», για 5 - 6 λεπτά, πριν το σερβίρισμα.