ryzosalata me garides
clock icon
40'

Ρυζοσαλάτα με φρέσκα κρεμμυδάκια, φινόκιο και γαρίδες

Υλικά

  • 400 γρ. ρύζι κίτρινο
  • 300 γρ. γαριδούλες, καθαρισμένες
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φινόκιο, καθαρισμένο από τις χοντρές ίνες, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • Για τη βινεγκρέτ

  • 1 ματσάκι άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένο
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Επιστροφή στο σπίτι και τίποτα για φαγητό; Βάλτε το ρύζι να βράζει και σας έχουμε μια γρήγορη, εύκολη, νόστιμη ρυζοσαλάτα που θα κάνετε κάθε μέρα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνετε και το αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το φινόκιο και σοτάρετε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρείτε το φινόκιο με τρυπητή κουτάλα και το προσθέτετε στο ρύζι. Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και χωρίς να προσθέσετε άλλο ελαιόλαδο ρίχνετε τις γαριδούλες και τις σοτάρετε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Χρησιμοποιώντας πάλι την τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τις γαριδούλες από το τηγάνι και τις προσθέτετε στο ρύζι. Προσθέτετε επίσης τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε.
Για τη βινεγκρέτ: Βάζετε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και πολτοποιείτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, πράσινη σάλτσα. Ρίχνετε τη βινεγκρέτ στο μπολ με το ρύζι και ανακατεύετε πολύ καλά. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσά

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνετε και το αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το φινόκιο και σοτάρετε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρείτε το φινόκιο με τρυπητή κουτάλα και το προσθέτετε στο ρύζι. Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και χωρίς να προσθέσετε άλλο ελαιόλαδο ρίχνετε τις γαριδούλες και τις σοτάρετε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Χρησιμοποιώντας πάλι την τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τις γαριδούλες από το τηγάνι και τις προσθέτετε στο ρύζι. Προσθέτετε επίσης τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Για τη βινεγκρέτ: Βάζετε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και πολτοποιείτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, πράσινη σάλτσα. Ρίχνετε τη βινεγκρέτ στο μπολ με το ρύζι και ανακατεύετε πολύ καλά. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσά