Μια πλούσια, γευστική και πολύ χορταστική σαλάτα που μπορεί να φαγωθεί και ως κυρίως πιάτο. Ιδανική επιλογή και για όσους κάνουν δίαιτα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Ανακατεύετε τις γλυκοπατάτες με τις 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνετε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε το μπρόκολο για περίπου 4 λεπτά. Στραγγίζετε, και βάζετε το σουρωτήρι κάτω από τη βρύση για να κρυώσετε το μπρόκολο με άφθονο νερό. Το κρατάτε στην άκρη.
Βράζετε και την κινόα στο ζωμό λαχανικών μαζί με αλατοπίπερο για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Την σουρώνετε και την κρυώνετε με τον ίδιο τρόπο όπως το μπρόκολο.
Για τη σάλτσα εσπεριδοειδών: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι με καπάκι, κλείνετε και χτυπάτε δυνατά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Φυλάτε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.
Για τη σαλάτα: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ την κινόα, το μπρόκολο, τις γλυκοπατάτες, τα ντοματίνια, τα φύλλα βασιλικού, τη ρόκα και τον ηλιόσπορο. Περιχύνετε με τη σάλτσα εσπεριδοειδών, ανακατεύετε πολύ καλά και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Ανακατεύετε τις γλυκοπατάτες με τις 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνετε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε το μπρόκολο για περίπου 4 λεπτά. Στραγγίζετε, και βάζετε το σουρωτήρι κάτω από τη βρύση για να κρυώσετε το μπρόκολο με άφθονο νερό. Το κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 3
Βράζετε και την κινόα στο ζωμό λαχανικών μαζί με αλατοπίπερο για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Την σουρώνετε και την κρυώνετε με τον ίδιο τρόπο όπως το μπρόκολο.
Βήμα 4
Για τη σάλτσα εσπεριδοειδών: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι με καπάκι, κλείνετε και χτυπάτε δυνατά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Φυλάτε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.
Βήμα 5
Για τη σαλάτα: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ την κινόα, το μπρόκολο, τις γλυκοπατάτες, τα ντοματίνια, τα φύλλα βασιλικού, τη ρόκα και τον ηλιόσπορο. Περιχύνετε με τη σάλτσα εσπεριδοειδών, ανακατεύετε πολύ καλά και σερβίρετε.