SALATA-ME-PSITO-MPAKALIARO-anoigma
clock icon
1:15'

Σαλάτα λαχανικών με ψητό μπακαλιάρο

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
  • 4 φλιτζάνια αμπελοφάσουλα βρασμένα
  • 1 φλιτζάνι φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα
  • 6 αγκινάρες βρασμένες, κομμένες στα 4
  • 3 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες & βρασμένες, σε κύβους
  • 3 καρότα βρασμένα, σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
  • 4 αβγά σφιχτά (τα 2 ψιλοκομμένα και τα 2 κομμένα στα 4)
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζανιού ξίδι
  • Για τη σάλτσα σκόρδου

  • 6 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερες), χωρίς το φύτρο τους
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¾ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν (προαιρετικά, αν σας αρέσουν τα καυτερά)

Tips

  • Αντί να ψήσετε τον μπακαλιάρο, μπορείτε να τον βράσετε σε νερό μαζί με 1 φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού και 1 μικρό κρεμμύδι. Αφού τον σουρώσετε, τον μαδάτε με τα δάχτυλα σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύετε μαζί με τα λαχανικά.
  • Επίσης, μπορείτε να κόψετε τον μπακαλιάρο σε λεπτές λωρίδες, να τις αλείψετε με λάδι, να τις τυλίξετε ρολάκια και να τα περάσετε ανά 2-3 σε καλαμάκια. Αυτά τα σουβλάκια τα ψήνετε (όπως περιγράφεται στη συνταγή) και τα σερβίρετε πάνω από τη σαλάτα για ένα ελαφρύ πρώτο πιάτο. Τα συνοδεύετε με τη σάλτσα σκόρδου.

Μια πολύ νόστιμη και χορταστική σαλάτα με μπακαλιάρο που μπορεί να θεωρηθεί και ένα πλήρες κυρίως πιάτο μιας και δεν του λείπει τίποτα.

Πρώτα ετοιμάζετε τη σάλτσα σκόρδου. Χτυπάτε στο μπλέντερ τους κρόκους των αβγών με το ξίδι και το σκόρδο μέχρι να πολτοποιηθούν. Ρίχνετε λίγο λίγο και εναλλάξ το λάδι με το χυμό λεμονιού και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.
Ανακατεύετε όλα τα λαχανικά μαζί με τα αβγά και τα περιχύνετε με λίγο λαδόξιδο. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
Κόβετε τον μπακαλιάρο σε χοντρά κομμάτια και τα αλείφετε με ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στο γκριλ, σε μαντέμι ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Για να μην κολλήσει ο μπακαλιάρος, αφήνετε την επιφάνεια ψησίματος να ζεσταθεί πολύ καλά πριν βάλετε πάνω το ψάρι.
Σερβίρετε τη σαλάτα σε μια μεγάλη σαλατιέρα, τοποθετείτε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και στο πλάι συνοδεύετε με τη σάλτσα.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε τη σάλτσα σκόρδου. Χτυπάτε στο μπλέντερ τους κρόκους των αβγών με το ξίδι και το σκόρδο μέχρι να πολτοποιηθούν. Ρίχνετε λίγο λίγο και εναλλάξ το λάδι με το χυμό λεμονιού και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.

Βήμα 2

Ανακατεύετε όλα τα λαχανικά μαζί με τα αβγά και τα περιχύνετε με λίγο λαδόξιδο. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.

Βήμα 3

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε χοντρά κομμάτια και τα αλείφετε με ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στο γκριλ, σε μαντέμι ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Για να μην κολλήσει ο μπακαλιάρος, αφήνετε την επιφάνεια ψησίματος να ζεσταθεί πολύ καλά πριν βάλετε πάνω το ψάρι.

Βήμα 4

Σερβίρετε τη σαλάτα σε μια μεγάλη σαλατιέρα, τοποθετείτε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και στο πλάι συνοδεύετε με τη σάλτσα.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Έλενα Jeffrey