SALATA-ME-FAKES

clock icon
45'

Σαλάτα με φακές

Υλικά

  • 150γρ. φακές
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 250γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 250γρ. χαλούμι, σε κομματάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια συνταγή που «παντρεύει» τις φακές με ωμά και ψημένα υλικά που της χαρίζουν χρώματα και αρώματα και τη μετατρέπουν σε μια χορταστική σαλάτα που μπορείτε να απολαύσετε κρύα αλλά και ζεστή.

Βράζετε τις φακές σε σκέτο νερό για 5 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις βάζετε να ξαναβράσουν με φρέσκο νερό, το φύλλο της δάφνης και αλάτι. Όταν μαλακώσουν αρκετά, χωρίς όμως να λιώσουν, τις στραγγίζετε και πετάτε το δαφνόφυλλο.
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι για πολύ λίγο. Αναμιγνύετε μέσα σε ένα μπολ τα ντοματάκια με όλο το περιεχόμενο του τηγανιού, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Προσθέτετε τις φακές, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
Ψήνετε το χαλούμι σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Ρίχνετε τον κόλιανδρο στις φακές και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Προσθέτετε από πάνω το χαλούμι και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τις φακές σε σκέτο νερό για 5 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις βάζετε να ξαναβράσουν με φρέσκο νερό, το φύλλο της δάφνης και αλάτι. Όταν μαλακώσουν αρκετά, χωρίς όμως να λιώσουν, τις στραγγίζετε και πετάτε το δαφνόφυλλο.

Βήμα 2

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι για πολύ λίγο. Αναμιγνύετε μέσα σε ένα μπολ τα ντοματάκια με όλο το περιεχόμενο του τηγανιού, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Προσθέτετε τις φακές, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Ψήνετε το χαλούμι σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Βήμα 4

Ρίχνετε τον κόλιανδρο στις φακές και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Προσθέτετε από πάνω το χαλούμι και σερβίρετε.