kalamarakia salata me prasinades
clock icon
45'

Σαλάτα με καλαμαράκια και πρασινάδες

Υλικά

    Για τη σαλάτα

  • 1 σαλάτα σγουρή, πράσινη ή κόκκινη
  • 1 ματσάκι ρόκα, χωρίς τα κοτσάνια
  • 500γρ. καλαμαράκια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό από 1/2 λάιμ
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή (από βάζο) στραγγισμένη, ψιλοκομμένη
  • 3 κουτ. σούπας ελιές χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
  • 2 ντομάτες μέτριες, σε κύβους ή 10 ντοματίνια, στη μέση
  • 1 αγγουράκι σε ροδέλες
  • Για το dressing

  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί ή λευκό βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Μια σαλάτα με τα όλα της που αν δεν συνοδεύσει το γεύμα σας εύκολα μπορεί να γίνει από μόνη της ένα ελαφρύ μεσημεριανό.

Ετοιμάζετε τα καλαμαράκια: Καθαρίζετε και πλένετε τα καλαμαράκια κάτω από τρεχούμενο νερό. Βγάζετε το δέρμα τους και τα ξεπλένετε. Κόβετε το σώμα τους σε ροδέλες και αφήνετε τα πλοκάμια ολόκληρα ή τα κόβετε στη μέση.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα καλαμαράκια για 5 λεπτά περίπου, ίσα να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τα ανακατεύετε με την ψιλοκομμένη, ψητή πιπεριά, το λάιμ και τις ελιές.
Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Πλένετε τα φύλλα της πράσινης ή κόκκινης σγουρής σαλάτας και της ρόκας, τα στεγνώνετε και στη συνέχεια τα κόβετε με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια.
Τα ανακατεύετε και τα απλώνετε σε σαλατιέρα ή πιατέλα. Ρίχνετε από πάνω τις ντομάτες ή τα ντοματίνια και τις ροδέλες του αγγουριού. Διακοσμείτε τη σαλάτα με τα καλαμαράκια, τις ψητές πιπεριές και τις ελιές.
Ετοιμάζετε το dressing: Aναμιγνύετε σε μπλέντερ όλα τα υλικά του dressing και περιχύνετε τη σαλάτα με αυτό πριν τη σερβίρετε στο τραπέζι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα καλαμαράκια: Καθαρίζετε και πλένετε τα καλαμαράκια κάτω από τρεχούμενο νερό. Βγάζετε το δέρμα τους και τα ξεπλένετε. Κόβετε το σώμα τους σε ροδέλες και αφήνετε τα πλοκάμια ολόκληρα ή τα κόβετε στη μέση.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα καλαμαράκια για 5 λεπτά περίπου, ίσα να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τα ανακατεύετε με την ψιλοκομμένη, ψητή πιπεριά, το λάιμ και τις ελιές.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Πλένετε τα φύλλα της πράσινης ή κόκκινης σγουρής σαλάτας και της ρόκας, τα στεγνώνετε και στη συνέχεια τα κόβετε με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια.

Βήμα 4

Τα ανακατεύετε και τα απλώνετε σε σαλατιέρα ή πιατέλα. Ρίχνετε από πάνω τις ντομάτες ή τα ντοματίνια και τις ροδέλες του αγγουριού. Διακοσμείτε τη σαλάτα με τα καλαμαράκια, τις ψητές πιπεριές και τις ελιές.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε το dressing: Aναμιγνύετε σε μπλέντερ όλα τα υλικά του dressing και περιχύνετε τη σαλάτα με αυτό πριν τη σερβίρετε στο τραπέζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb