melitzanes apaki small

clock icon
25'

Σαλάτα με μελιτζάνες, απάκι κοτόπουλου και τσαλαφούτι

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 2 ματσάκια γλιστρίδα
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για τις μελιτζάνες
  • 100 γρ. απάκι κοτόπουλου
  • 4 ντοματίνια
  • 15 ml παλαιωμένο ξίδι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. τυρί τσαλαφούτι
  • 8 φύλλα κάππαρης
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Οι μελιτζάνες της εποχής ψήνονται στον φούρνο και γίνονται η βάση σε μια πρωτότυπη γευστική σαλάτα με γλιστρίδα και απάκι κοτόπουλου. Το τσαφαλούτι ταιριάζει πολύ γευστικά με τη μελιτζάνα και δίνει μια νότα δροσιάς.

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα φύλλα της γλιστρίδας. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες με πάχος 1 εκ. Τις ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε στους 180°C στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 12΄-13΄.
Κόβουμε το απάκι σε λεπτές φέτες και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με λίγο από το ελαιόλαδο για 1΄ στο τηγάνι. Το κρατάμε στην άκρη. Σε μια μπασίνα μαρινάρουμε τη γλιστρίδα και τα ντοματίνια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σερβίρουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα μαζί με τη σαλάτα γλιστρίδας, το απάκι, μεγάλες κουταλιές τσαλαφούτι και φύλλα κάππαρης.
Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα φύλλα της γλιστρίδας. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες με πάχος 1 εκ. Τις ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε στους 180°C στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 12΄-13΄.

Βήμα 2

Κόβουμε το απάκι σε λεπτές φέτες και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με λίγο από το ελαιόλαδο για 1΄ στο τηγάνι. Το κρατάμε στην άκρη. Σε μια μπασίνα μαρινάρουμε τη γλιστρίδα και τα ντοματίνια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Βήμα 3

Σερβίρουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα μαζί με τη σαλάτα γλιστρίδας, το απάκι, μεγάλες κουταλιές τσαλαφούτι και φύλλα κάππαρης.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO M