SALATA ME RODI MHLO PROSOYTO_anoigma
clock icon
0'

Σαλάτα με ρόδι, μήλο, τραγανό προσούτο και τυρί μπρι

Υλικά

    Για τη βινεγκρέτ ροδιού

  • 500γρ. ρόδι
  • 1 κουτ. σούπας γρεναδίνη
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι sherry ή μηλόξιδο
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • αλάτι
  • Για τη σαλάτα

  • 2 σαλάτες γαλλικές
  • 1 ραντίτσιο
  • 1 λόλα ρόσα
  • 2 αντίβ
  • 1 μήλο
  • 1 ρόδι
  • ½ φλιτζάνι καρύδια
  • 50 γρ. προσούτο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. τυρί μπρι

Αυτή η γιορτινή σαλάτα  είναι δροσερή και ανάλαφρη με πολλές πρασινάδες και δύο ειδών φρούτα (μήλο και ρόδι), αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το τραγανό προσούτο. Σίγουρα, εντυπωσιάζει σε ένα τραπέζι.

Για τη βινεγκρέτ: Κόβετε και καθαρίζετε το ρόδι. Χτυπάτε τους σπόρους στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν και περνάτε τον πουρέ τους από σήτα. Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε τον χυμό και αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει.
Τοποθετείτε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ εκτός από το λάδι στο μπλέντερ και το βάζετε σε λειτουργία. Προσθέτετε σιγά σιγά το ηλιέλαιο. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι, ξίδι και γρεναδίνη αναλόγως.
Πλένετε και καθαρίζετε τις σαλάτες από εσωτερικά ή χτυπημένα φύλλα. Αφήνετε να στεγνώσουν καλά και κόβετε σε μικρά κομματιά. Τα αποθηκεύεετε στη συντήρηση σκεπασμένα με ένα νωπό πανί.
Τοποθετείτε το προσούτο σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό. Διατηρείται μόνο για λίγες ώρες μακριά από την υγρασία. Σπάζετε το προσούτο σε μικρά κομμάτια.
Κόβετε το μήλο σε μίκρους κύβους (λίγο πριν από τό σερβίρισμα ή τους διατηρείτε για λίγη ώρα σε νερό με χύμο λεμονιού). Καθαρίζετε το ρόδι και κόβετε το μπρι. Τοποθετείτε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ, προσθέτετε τη βινεγκρέτ και καρυκεύετε με το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά και τοποθετείτε σε πιατέλα ή σαλατιέρα σερβιρίσματος.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη βινεγκρέτ: Κόβετε και καθαρίζετε το ρόδι. Χτυπάτε τους σπόρους στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν και περνάτε τον πουρέ τους από σήτα. Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε τον χυμό και αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Τοποθετείτε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ εκτός από το λάδι στο μπλέντερ και το βάζετε σε λειτουργία. Προσθέτετε σιγά σιγά το ηλιέλαιο. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι, ξίδι και γρεναδίνη αναλόγως.

Βήμα 3

Πλένετε και καθαρίζετε τις σαλάτες από εσωτερικά ή χτυπημένα φύλλα. Αφήνετε να στεγνώσουν καλά και κόβετε σε μικρά κομματιά. Τα αποθηκεύεετε στη συντήρηση σκεπασμένα με ένα νωπό πανί.

Βήμα 4

Τοποθετείτε το προσούτο σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό. Διατηρείται μόνο για λίγες ώρες μακριά από την υγρασία. Σπάζετε το προσούτο σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 5

Κόβετε το μήλο σε μίκρους κύβους (λίγο πριν από τό σερβίρισμα ή τους διατηρείτε για λίγη ώρα σε νερό με χύμο λεμονιού). Καθαρίζετε το ρόδι και κόβετε το μπρι. Τοποθετείτε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ, προσθέτετε τη βινεγκρέτ και καρυκεύετε με το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά και τοποθετείτε σε πιατέλα ή σαλατιέρα σερβιρίσματος.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή