salata-rovitsa
clock icon
1:5'

Σαλάτα με ροβίτσα και λευκά φασόλια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι ροβίτσα
  • 1 φλιτζάνι λευκά φασόλια ψιλά, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 10-12 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • λίγο κόλιανδρο χοντροκοπανισμένο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • επιπλέον ελαιόλαδο
  • ξίδι από λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τις μαριναρισμένες πιπεριές

  • 5 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες κι αποφλοιωμένες σπιτικές, ή από βάζο, σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι ή πετιμέζι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 150γρ. φέτα σκληρή πικάντικη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο θυμάρι

Θρεπτική και γευστική σαλάτα με ροβίτσα και λευκά φασόλια, που μπορείτε να απολαύσετε και ως κυρίως πιάτο. Οι μαριναρισμένες πιπεριές κάνουν τη γευστική διαφορά σε αυτό το πιάτο.

Πρώτα ετοιμάζετε το μίγμα με τις πιπεριές: Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο σε λίγο από το λάδι χωρίς να αφήσετε να μαυρίσει και ύστερα τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι ή το πετιμέζι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνετε τις πιπεριές. Προσθέτετε θυμάρι, ανακατεύετε κι αφήνετε να μαριναριστούν μέχρι να τις χρειαστείτε.
Βράζετε τη ροβίτσα πετώντας το πρώτο νερό και συνεχίζετε το βράσιμο με φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.
Παράλληλα βράζετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα λευκά φασόλια μέχρι να μαλακώσουν καλά, χωρίς να λιώσουν, και τα στραγγίζετε κι αυτά.
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι μαζί με λίγο από το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε σε μια σαλατιέρα τα δύο είδη φασολιών με το σοταρισμένο κρεμμύδι, τη μαριναρισμένες πιπεριές και το λάδι τους, τον κοπανισμένο κόλιανδρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις ελιές και το μαϊντανό. Δοκιμάζετε για αλατοπίπερο και σερβίρετε τη σαλάτα προσθέτοντας ελαιόλαδο και ξίδι σύμφωνα με τη γεύση σας.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε το μίγμα με τις πιπεριές: Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο σε λίγο από το λάδι χωρίς να αφήσετε να μαυρίσει και ύστερα τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι ή το πετιμέζι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνετε τις πιπεριές. Προσθέτετε θυμάρι, ανακατεύετε κι αφήνετε να μαριναριστούν μέχρι να τις χρειαστείτε.

Βήμα 2

Βράζετε τη ροβίτσα πετώντας το πρώτο νερό και συνεχίζετε το βράσιμο με φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 3

Παράλληλα βράζετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα λευκά φασόλια μέχρι να μαλακώσουν καλά, χωρίς να λιώσουν, και τα στραγγίζετε κι αυτά.

Βήμα 4

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι μαζί με λίγο από το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε σε μια σαλατιέρα τα δύο είδη φασολιών με το σοταρισμένο κρεμμύδι, τη μαριναρισμένες πιπεριές και το λάδι τους, τον κοπανισμένο κόλιανδρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις ελιές και το μαϊντανό. Δοκιμάζετε για αλατοπίπερο και σερβίρετε τη σαλάτα προσθέτοντας ελαιόλαδο και ξίδι σύμφωνα με τη γεύση σας.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή