salata sote soupies nik.1
clock icon
40'

Σαλάτα με σοτέ σουπιές, καρύδια και βινεγκρέτ μουστάρδας

Υλικά

  • 800γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200 ανάμικτα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα, λόλα πράσινη και κόκκινη κ.ά.)
  • 1 κουτ. σούπας μαύρες κορινθιακές σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • Για τη βινεγκρέτ μουστάρδας

  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό λευκό
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια σαλάτα που τα έχει όλα ενώ μπορεί άνετα να σταθεί στο τραπέζι και ως κυρίως αν τη συνδυάσετε με λίγο ζεστό ζυμωτό ψωμί.

Κόβετε τις καθαρισμένες σουπιές σε μικρά κομμάτια, τις πλένετε και τις σκουπίζετε καλά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνετε τόσα κομμάτια σουπιάς όσα χωράει το τηγάνι σε μονή στρώση. Τα σοτάρετε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ασπρίσουν και να μαλακώσουν καλά. Βγάζετε τις σουπιές με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια και μόλις μαλακώσουν και αυτά ξαναρίχνετε την πρώτη δόση πάλι στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τις σουπιές να κρυώσουν για λίγο.
Κόβετε τα λαχανικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα, αλατοπιπερώνετε και σκορπίζετε επάνω τις σουπιές. Ραντίζετε με την βινεγκρέτ και σερβίρετε.
Για τη βινεγκρέτ: Βάζετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το μέλι, το ξίδι και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτετε λίγο λίγο το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δέσει ωραία η βινεγκρέτ.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τις καθαρισμένες σουπιές σε μικρά κομμάτια, τις πλένετε και τις σκουπίζετε καλά.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνετε τόσα κομμάτια σουπιάς όσα χωράει το τηγάνι σε μονή στρώση. Τα σοτάρετε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ασπρίσουν και να μαλακώσουν καλά. Βγάζετε τις σουπιές με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια και μόλις μαλακώσουν και αυτά ξαναρίχνετε την πρώτη δόση πάλι στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τις σουπιές να κρυώσουν για λίγο.

Βήμα 3

Κόβετε τα λαχανικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα, αλατοπιπερώνετε και σκορπίζετε επάνω τις σουπιές. Ραντίζετε με την βινεγκρέτ και σερβίρετε.

Βήμα 4

Για τη βινεγκρέτ: Βάζετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το μέλι, το ξίδι και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτετε λίγο λίγο το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δέσει ωραία η βινεγκρέτ.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή