giortini salata t 160 small

clock icon
40'

Η πιο αρωματική γιορτινή σαλάτα με σπανάκι και μανταρίνι

Υλικά

  • 500 γρ. baby σπανάκι
  • 2 παντζάρια
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2μανταρίνια, τον χυμό
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
  • αλάτι και πιπέρι

Μια απλή σαλάτα σπανάκι μεταμορφώνεται για το γιορτινό τραπέζι με έντονα χρώματα και αρώματα εσπεριδοειδών.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά και φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Πλένουμε καλά τα παντζάρια, τα διπλώνουμε σφιχτά σε αλουμινόχαρτο μαζί με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 30΄. Μπήγουμε ένα μαχαίρι σε κάθε βολβό. Αν βγαίνει εύκολα, είναι έτοιμο το παντζάρι. Βγάζουμε από τον φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο, καθαρίζουμε από τις φλούδες και κόβουμε τους βολβούς σε μικρούς κύβους σε μέγεθος φουντουκιού.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα φύλλα από το σπανάκι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το αγγουράκι, ανακατεύουμε καλά, στολίζουμε με το παντζάρι, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά και φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Πλένουμε καλά τα παντζάρια, τα διπλώνουμε σφιχτά σε αλουμινόχαρτο μαζί με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 30΄. Μπήγουμε ένα μαχαίρι σε κάθε βολβό. Αν βγαίνει εύκολα, είναι έτοιμο το παντζάρι. Βγάζουμε από τον φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο, καθαρίζουμε από τις φλούδες και κόβουμε τους βολβούς σε μικρούς κύβους σε μέγεθος φουντουκιού.

Βήμα 2

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα φύλλα από το σπανάκι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το αγγουράκι, ανακατεύουμε καλά, στολίζουμε με το παντζάρι, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M