salata-Nicoise
clock icon
40'

Σαλάτα νισουάζ με κοτόπουλο

Υλικά

  • 2 φιλέτα κοτόπουλου ψημένα στη σχάρα, 200γρ. το καθένα, κομμένα σε φέτες
  • 2 μαρούλια, μόνο τις καρδιές, κομμένες στη μέση
  • 300γρ. σταμναγκάθι καθαρισμένο
  • 30ml ελαιόλαδο
  • 4 αβγά βρασμένα για 9-10 λεπτά, καθαρισμένα, κομμένα στα 4
  • 12 αντζούγιες
  • 20 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσια
  • 20 ελιές πράσινες
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη ξαρμυρισμένη
  • 1 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
  • 200γρ. πατάτες baby, πλυμένες, κομμένες στη μέση, βρασμένες
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη βινεγκρέτ

  • 1 κρεμμύδι εσαλότ, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • 30-50ml χυμό λεμονιού
  • 120-140ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μία διαφορετική εκδοχή της γνωστής σαλάτας από τη Νίκαια της Γαλλίας, με κοτόπουλο αντί για ψάρι, που θα σας αρέσει πολύ.

Βράζετε το σταμναγκάθι σε αλατισμένο νερό που βράζει για 2 λεπτά. Σουρώνετε και κρυώνετε το σταμναγκάθι σε ένα μπεν μαρί με νερό και πάγο. Στεγνώνετε τα χόρτα και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με λίγη βινεγκρέτ. Αλατοπιπερώνετε.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μαρούλι, την κάππαρη, τον μάραθο, και τη βινεγκρέτ. Ραντίζετε τα κομμένα αβγά με ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνετε.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις ζεστές πατάτες και τον μαϊντανό με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Αλατοπιπερώνετε.
Τοποθετείτε όλα τα κομμάτια της σαλάτας κυκλικά σε ένα πιάτο, καθώς και τις ελιές και τις αντζούγιες. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε το σταμναγκάθι σε αλατισμένο νερό που βράζει για 2 λεπτά. Σουρώνετε και κρυώνετε το σταμναγκάθι σε ένα μπεν μαρί με νερό και πάγο. Στεγνώνετε τα χόρτα και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με λίγη βινεγκρέτ. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μαρούλι, την κάππαρη, τον μάραθο, και τη βινεγκρέτ. Ραντίζετε τα κομμένα αβγά με ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις ζεστές πατάτες και τον μαϊντανό με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 4

Τοποθετείτε όλα τα κομμάτια της σαλάτας κυκλικά σε ένα πιάτο, καθώς και τις ελιές και τις αντζούγιες. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb