salata-tampoule-me-kinoa-&-fakes
clock icon
45'

Σαλάτα σαν ταμπουλέ με κινόα και φακές

Υλικά

    Για τη σαλάτα

  • 250γρ. κινόα
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
  • 200γρ. φακές ψιλές
  • 1 αγγούρι καθαρισμένο, σε καρεδάκια
  • 200γρ. ντοματίνια, σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, σε καρεδάκια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι δυόσμο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
  • 200γρ. φέτα σκληρή, σε μικρούς κύβους (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη βινεγκρέτ

  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
  • ½ κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρο, ελαφρά σπασμένους σε γουδί
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια νόστιμη σαλάτα φουλ στην πρωτεΐνη και τον σίδηρο, η οποία μπορεί να σταθεί μόνη της και ως ελαφρύ γεύμα.

Ξεπλένετε αρκετές φορές την κινόα και τη βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτετε 500ml ζωμό, ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνετε τη φωτιά (σε μέτρια) και σιγοβράζετε για 15-18 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε μ’ ένα καπάκι και αφήνετε να κρυώσει.
Ξεπλένετε τις φακές και τις βάζετε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά και βράζετε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, τις σουρώνουτε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Για τη βινεγκρέτ: σε ένα μπολάκι ρίχνετε τον χυμό, το ξύσμα, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε με ένα πιρούνι και προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύετε την κινόα και τις φακές με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το αγγούρι, τα ντοματίνια, την πιπεριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Ρίχνετε και τη φέτα και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε με τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεπλένετε αρκετές φορές την κινόα και τη βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτετε 500ml ζωμό, ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση.

Βήμα 2

Χαμηλώνετε τη φωτιά (σε μέτρια) και σιγοβράζετε για 15-18 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε μ’ ένα καπάκι και αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 3

Ξεπλένετε τις φακές και τις βάζετε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά και βράζετε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, τις σουρώνουτε και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 4

Για τη βινεγκρέτ: σε ένα μπολάκι ρίχνετε τον χυμό, το ξύσμα, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε με ένα πιρούνι και προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 5

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύετε την κινόα και τις φακές με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το αγγούρι, τα ντοματίνια, την πιπεριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Ρίχνετε και τη φέτα και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε με τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση