salsanew
clock icon
15'

«Σάλσα» Σουφλίου

Υλικά

  • 500γρ. πελτέ ντομάτας
  • 100γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 25ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 35γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας νερό

Tips

  • Σε μια επίσκεψη στο Σουφλί, προς αναζήτηση των τοπικών αποστακτηρίων και μεζέδων, περάσαμε από το αποστακτήριο του Μπέλλα, ο οποίος μας πήγε στον Πρόεδρο, παραδοσιακό καφενείο της περιοχής. Εκεί, λοιπόν, μας έφερε ένα πιάτο με έναν πελτέ τον οποίο τον έλεγε «Σάλσα». Στην αρχή κοιταχτήκαμε με την υπόλοιπη παρέα, καθώς ένας από τους κλασικούς και πολύ παραδοσιακούς μεζέδες του Βόλου είναι ανθότυρο σερβιρισμένο με μια κουταλιά πελτέ. Οταν όμως τον δοκιμάσαμε, κοιταχτήκαμε ξανά, γιατί ναι μεν ήταν πελτές, ωστόσο είχε μια γλύκα και μια επίγευση πολύ οικεία. Φυσικά, και πήγα στον ίδιο τον Πρόεδρο, ο οποίος μου είπε και τα μυστικά της συνταγής που σας παραθέτω.

Αυτή η «Σάλσα» έρχεται από το Σουφλί και ξεχωρίζει γιατί ναι μεν είναι πελτές, ωστόσο έχει μια γλύκα και μια επίγευση πολύ οικεία.

Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι  και ξεκινάτε να σοτάρετε, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.
Μόλις το κρεμμύδι πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα ρίχνετε τον πελτέ, τη ζάχαρη και το νερό. Συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να συμπυκνωθεί η σάλσα.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου -και για να κάνετε και μια σύνδεση Σουφλίου και Βόλου- μπορείτε να προσθέσετε ανθότυρο και μπούκοβο, αλλά και να συνοδεύεσετε με τσίπουρο.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι  και ξεκινάτε να σοτάρετε, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.

Βήμα 2

Μόλις το κρεμμύδι πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα ρίχνετε τον πελτέ, τη ζάχαρη και το νερό. Συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να συμπυκνωθεί η σάλσα.

Βήμα 3

Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου -και για να κάνετε και μια σύνδεση Σουφλίου και Βόλου- μπορείτε να προσθέσετε ανθότυρο και μπούκοβο, αλλά και να συνοδεύεσετε με τσίπουρο.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση