sardelakia-paketakia
clock icon
50'

Σαρδελάκια – πακετάκια σε φύλλο κρούστας

Υλικά

  • 2 συσκευασίες σαρδέλες σε λάδι, στραγγισμένες
  • 4 φύλλα κρούστας
  • 4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 200γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 φινόκιο, σε λεπτές ροδέλες
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 4 φετούλες λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Θαλασσινά πιτάκια που θα φτιάξετε πολύ γρήγορα, με σαρδέλες του κουτιού. Συνοδεύονται εξαιρετικά από λευκό κρασί και τσίπουρο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε πάρα πολύ καλά μία κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε το φινόκιο για 1-2 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά. Αλατίζετε. Αφαιρείτε το φινόκιο από το τηγάνι, ρίχνετε άλλη μία κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ντοματίνια με το σκόρδο για 1-2 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά. Αλατίζετε.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε προσεκτικά τα ντοματίνια, τις σαρδέλες, το φινόκιο, τη λιαστή ντομάτα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τις φέτες λεμονιού και τρεις κουταλιές ελαιόλαδο.
Διπλώνετε κάθε φύλλο κρούστας στα δύο και μοιράζετε τη γέμιση στο κέντρο τους. Στρίβετε κάθε πουγκάκι να κλείσει, το λαδώνετε με πινέλο καλά και τα ακουμπάτε όλα σε λαδωμένο ταψί.
Τα ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Τα σερβίρετε ζεστά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε πάρα πολύ καλά μία κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε το φινόκιο για 1-2 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά. Αλατίζετε. Αφαιρείτε το φινόκιο από το τηγάνι, ρίχνετε άλλη μία κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ντοματίνια με το σκόρδο για 1-2 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά. Αλατίζετε.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε προσεκτικά τα ντοματίνια, τις σαρδέλες, το φινόκιο, τη λιαστή ντομάτα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τις φέτες λεμονιού και τρεις κουταλιές ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Διπλώνετε κάθε φύλλο κρούστας στα δύο και μοιράζετε τη γέμιση στο κέντρο τους. Στρίβετε κάθε πουγκάκι να κλείσει, το λαδώνετε με πινέλο καλά και τα ακουμπάτε όλα σε λαδωμένο ταψί.

Βήμα 4

Τα ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Τα σερβίρετε ζεστά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb