sardeles-(1)
clock icon
45'

Σαρδέλες µε ντοµάτα στο φούρνο

Υλικά

  • 1 κιλό σαρδέλες φιλεταρισμένες
  • 2-3 ώριμες ντομάτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ρίγανη, θυμάρι ή θρούμπι
  • χυμό 1 λεμονιού
  • λίγο μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό)
  • 1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό, ξηρό (όχι ρετσίνα)
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτός από πλακί, η παρεξηγημένη σαρδέλα ψήνεται απλά μόνο µε ντοµάτα στον φούρνο που της δίνει όχι µόνο γεύση, αλλά και εξισορροπεί τη λιπαρότητά της. Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη και τα εργαλεία τoυ Cook-Shop.

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Μαχαίρι Ξεκοκαλίσματος Tescoma Azza 16cm

Ανοξείδωτο Μπολ Küchenprofi 3lt, 26cm

Αντικολλητικό Ταψί Salter Marble 36x24cm

Ψιλοκόβoυμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε σε μπολ με το σκόρδο. Προσθέτουμε ό,τι μυρωδικό έχουμε (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι), το χυμό του λεμονιού, λίγο μπούκοβο γλυκό ή καυτερό, αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα ταψί στρώνουμε τις μισές ντομάτες, επάνω τοποθετούμε τις σαρδέλες, αφού έχουμε αφαιρέσει το κόκκαλο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τις υπόλοιπες ντομάτες. Προσθέτουμε το κρασί και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε τις σαρδέλες στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά (ανάλογα µε το μέγεθος της σαρδέλας). Ιδανικό ταίριασμα κάνει με τσιγαριαστά χόρτα και επιπλέον μπόλικο σκορδάκι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψιλοκόβoυμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε σε μπολ με το σκόρδο. Προσθέτουμε ό,τι μυρωδικό έχουμε (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι), το χυμό του λεμονιού, λίγο μπούκοβο γλυκό ή καυτερό, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα ταψί στρώνουμε τις μισές ντομάτες, επάνω τοποθετούμε τις σαρδέλες, αφού έχουμε αφαιρέσει το κόκκαλο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τις υπόλοιπες ντομάτες. Προσθέτουμε το κρασί και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Ψήνουμε τις σαρδέλες στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά (ανάλογα µε το μέγεθος της σαρδέλας). Ιδανικό ταίριασμα κάνει με τσιγαριαστά χόρτα και επιπλέον μπόλικο σκορδάκι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη