gemistes sardeles

Υλικά

  • 1 κιλό σαρδέλες φρέσκες
  • 250γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, ψιλοτριμμένη
  • ½ φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού μικρές σταφίδες μαύρες
  • 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαϊντανό με άλλα αρωματικά της αρεσκείας σας, όπως φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι, άνηθο ή βασιλικό.
  • Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γραβιέρα με άλλα πικάντικα τυριά.

Ελκυστικό πιάτο για πιστούς λάτρες της σαρδέλας. Μια ασυνήθιστη συνταγή εμπνευσμένη από την φίλη μου την Θάλεια.

Ανοίγετε τις σαρδέλες και τρίβοντας ελαφρώς το δάκτυλο σας πάνω-κάτω στη ράχη για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρείτε το κόκαλο χωρίς να αφαιρέσετε την ουρά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε την ψίχα του ψωμιού με τη γραβιέρα, το σκόρδο, το μαϊντανό, τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Προσθέτετε αλατοπίπερο και ανακατεύετε να ενωθεί η γέμιση. Κρατάτε στην άκρη μισό φλιτζάνι από τη γέμιση.
Αλείφετε τις ανοιγμένες σαρδέλες με ελαιόλαδο και τοποθετείτε ½ κουταλάκι γλυκού γέμιση στην άκρη του κεφαλιού. Τυλίγετε την σαρδέλα σε ρολό ξεκινώντας από το κεφάλι και προχωρώντας προς την ουρά. Τοποθετείτε τις γεμιστές σαρδέλες σε ταψί έτσι ώστε να ακουμπάνε μεταξύ τους και οι ουρίτσες τους να μένουν όρθιες.
Περιχύνετε τις σαρδέλες με το κρασί και το λάδι και σκορπάτε από πάνω τη γέμιση που κρατήσατε. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό με φέτες λεμονιού και συνοδεύετε με χωριάτικη σαλάτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανοίγετε τις σαρδέλες και τρίβοντας ελαφρώς το δάκτυλο σας πάνω-κάτω στη ράχη για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρείτε το κόκαλο χωρίς να αφαιρέσετε την ουρά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε την ψίχα του ψωμιού με τη γραβιέρα, το σκόρδο, το μαϊντανό, τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Προσθέτετε αλατοπίπερο και ανακατεύετε να ενωθεί η γέμιση. Κρατάτε στην άκρη μισό φλιτζάνι από τη γέμιση.

Βήμα 3

Αλείφετε τις ανοιγμένες σαρδέλες με ελαιόλαδο και τοποθετείτε ½ κουταλάκι γλυκού γέμιση στην άκρη του κεφαλιού. Τυλίγετε την σαρδέλα σε ρολό ξεκινώντας από το κεφάλι και προχωρώντας προς την ουρά. Τοποθετείτε τις γεμιστές σαρδέλες σε ταψί έτσι ώστε να ακουμπάνε μεταξύ τους και οι ουρίτσες τους να μένουν όρθιες.

Βήμα 4

Περιχύνετε τις σαρδέλες με το κρασί και το λάδι και σκορπάτε από πάνω τη γέμιση που κρατήσατε. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό με φέτες λεμονιού και συνοδεύετε με χωριάτικη σαλάτα.