mikri-charlotte
clock icon
50'

Σαρλότ με μους σοκολάτας και ζεστή σάλτσα πορτοκαλιού

Υλικά

  • 34-36 μπισκότα σαβαγιάρ
  • 500γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (με 56% κακάο τουλάχιστον)
  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος παγωμένη
  • 4 ασπράδια
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 2/3 φλιτζανιού γάλα
  • Για το σιρόπι

  • 100γρ. ζάχαρη
  • 2 λίτρα νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 σφηνάκι Grand Marnier ή Cointreau
  • Για τη σάλτσα

  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 350γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι Grand Marnier ή Cointreau
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

Tips

  • Αν χρησιμοποιήσετε τσέρκι (φόρμα με αποσπώμενο πάτο), δεν χρειάζεται να αναποδογυρίσετε το γλυκό στη φόρμα. Θα χρειαστεί όμως να τελειώσετε το γλυκό με μια στρώση μπισκότα κι όχι να το ξεκινήσετε.

Λέγεται ότι η Σαρλότ δημιουργήθηκε πριν από τέσσερις σχεδόν αιώνες προς τιμήν της βασίλισσας Σαρλότ-Σοφίας, γιαγιάς της βασίλισσας Βικτορίας της Αγγλίας. Τούτο το γλυκό είναι υπέροχο! Ας το απολαύσουμε, σε μια σοκολατένια εκδοχή.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε το νερό με τη φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη για 5-7 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτετε το λικέρ ανακατεύοντας.

Βυθίζετε ένα ένα τα σαβαγιάρ να βραχούν ελαφρά. Τα βγάζετε με πιρούνι και σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας με τη ζαχαρωμένη πλευρά τους προς τα έξω. Αν τα σαβαγιάρ είναι μεγαλύτερα από το ύψος της φόρμας, τα κόβετε.

Για τη μους: κομματιάζετε τη σοκολάτα και τη βάζετε να λιώσει σε μπεν μαρί με λίγο από το γάλα. Όταν λιώσει, ανακατεύετε μέσα και το υπόλοιπο γάλα. Προσθέτετε το βούτυρο στη χλιαρή σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα.

Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας λίγη λίγη την άχνη ζάχαρη.

Χτυπάτε ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί. Με απαλές κινήσεις αναμιγνύετε τη μαρέγκα με τη σαντιγί. Προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά τη μους ώστε να μη «σπάσει» η μαρέγκα. Ρίχνετε τη μους στη φόρμα με τα σαβαγιάρ.

Σκεπάζετε την επιφάνεια της Σαρλότ με τα τελευταία σαβαγιάρ, βάζετε από πάνω ένα ρηχό πιάτο με ένα βάρος και την αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.

Για τη σάλτσα: χτυπάτε στο μπλέντερ τη μαρμελάδα με το χυμό πορτοκαλιού και το λικέρ μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα. Ζεσταίνετε το μίγμα σε κατσαρολάκι. Μόλις αρχίσει να βράζει, το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το βούτυρο.

Όταν θέλετε να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε το γλυκό σε πιατέλα, καλύπτετε την επιφάνειά του με λίγη από τη χλιαρή σάλτσα και το σερβίρετε με την υπόλοιπη. Αν θέλετε, γαρνίρετε με ροδέλες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα ως τη μέση.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε το νερό με τη φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη για 5-7 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτετε το λικέρ ανακατεύοντας.

Βήμα 2

Βυθίζετε ένα ένα τα σαβαγιάρ να βραχούν ελαφρά. Τα βγάζετε με πιρούνι και σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας με τη ζαχαρωμένη πλευρά τους προς τα έξω. Αν τα σαβαγιάρ είναι μεγαλύτερα από το ύψος της φόρμας, τα κόβετε.

Βήμα 3

Για τη μους: κομματιάζετε τη σοκολάτα και τη βάζετε να λιώσει σε μπεν μαρί με λίγο από το γάλα. Όταν λιώσει, ανακατεύετε μέσα και το υπόλοιπο γάλα. Προσθέτετε το βούτυρο στη χλιαρή σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα.

Βήμα 4

Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας λίγη λίγη την άχνη ζάχαρη.

Βήμα 5

Χτυπάτε ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί. Με απαλές κινήσεις αναμιγνύετε τη μαρέγκα με τη σαντιγί. Προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά τη μους ώστε να μη «σπάσει» η μαρέγκα. Ρίχνετε τη μους στη φόρμα με τα σαβαγιάρ.

Βήμα 6

Σκεπάζετε την επιφάνεια της Σαρλότ με τα τελευταία σαβαγιάρ, βάζετε από πάνω ένα ρηχό πιάτο με ένα βάρος και την αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.

Βήμα 7

Για τη σάλτσα: χτυπάτε στο μπλέντερ τη μαρμελάδα με το χυμό πορτοκαλιού και το λικέρ μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα. Ζεσταίνετε το μίγμα σε κατσαρολάκι. Μόλις αρχίσει να βράζει, το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το βούτυρο.

Βήμα 8

Όταν θέλετε να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε το γλυκό σε πιατέλα, καλύπτετε την επιφάνειά του με λίγη από τη χλιαρή σάλτσα και το σερβίρετε με την υπόλοιπη. Αν θέλετε, γαρνίρετε με ροδέλες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα ως τη μέση.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, food Styling: Tina Webb