sarmas-mykoniatikos
clock icon
2:20'

Σαρμάς μυκονιάτικος

Υλικά

  • 1 αρνίσια συκωταριά (500γρ. περίπου)
  • 3 αρνίσιες μπόλιες
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 ασπράδια αβγού
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα πιάτο που ταιριάζει υπέροχα στο πασχαλινό τραπέζι. Μπορεί να είναι χρονοβόρο αλλά είναι μοναδικής νοστιμιάς.

Πλένετε τα εντόσθια με κρύο νερό, που εξουδετερώνει τις οσμές και διατηρεί την ελαστικότητά τους. Τα τρίβετε με μπόλικο χοντρό αλάτι, τα βάζετε στο τρυπητό και προσθέτετε μπόλικο ξίδι ή χυμό από δύο λεμόνια. Τα αφήνετε έτσι, με μια λεκάνη από κάτω, για 2 ώρες στο ψυγείο, μέχρι να ασπρίσουν και να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Για να ψιλοκόψετε εύκολα τη συκωταριά και τα εντεράκια, τα ζεματάτε σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά και στη συνέχεια τα ψιλοκόβετε με ψαλίδι. Έτσι αποβάλουν και αρκετό από το λίπος τους. Για να «ανοίξει η μπόλια» πάλι και να μαλακώσει, τη βάζετε για λίγο σε χλιαρό νερό με ξίδι και στη συνέχεια κόβετε και αφαιρείτε τους κόμπους και τις συμφύσεις.
Ανακατεύετε την ψιλοκομμένη συκωταριά σε μια λεκάνη με τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
Κόβετε την μπόλια σε κομμάτια -σαν μια μεγάλη παλάμη- γεμίζετε το καθένα με τη γέμιση, τα βάζετε σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Μοιράζετε τις πατάτες στα κενά, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το λάδι, γεμίζετε με νερό ως τη μέση το ταψί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Αλείφετε τους σαρμάδες με τα ασπράδια του αβγού ελαφρώς χτυπημένα και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Περίπου 15 λεπτά αφού τα βγάλετε από το φούρνο τα τρυπάτε με ένα πιρούνι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb 

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τα εντόσθια με κρύο νερό, που εξουδετερώνει τις οσμές και διατηρεί την ελαστικότητά τους. Τα τρίβετε με μπόλικο χοντρό αλάτι, τα βάζετε στο τρυπητό και προσθέτετε μπόλικο ξίδι ή χυμό από δύο λεμόνια. Τα αφήνετε έτσι, με μια λεκάνη από κάτω, για 2 ώρες στο ψυγείο, μέχρι να ασπρίσουν και να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Βήμα 2

Για να ψιλοκόψετε εύκολα τη συκωταριά και τα εντεράκια, τα ζεματάτε σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά και στη συνέχεια τα ψιλοκόβετε με ψαλίδι. Έτσι αποβάλουν και αρκετό από το λίπος τους. Για να «ανοίξει η μπόλια» πάλι και να μαλακώσει, τη βάζετε για λίγο σε χλιαρό νερό με ξίδι και στη συνέχεια κόβετε και αφαιρείτε τους κόμπους και τις συμφύσεις.

Βήμα 3

Ανακατεύετε την ψιλοκομμένη συκωταριά σε μια λεκάνη με τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Κόβετε την μπόλια σε κομμάτια -σαν μια μεγάλη παλάμη- γεμίζετε το καθένα με τη γέμιση, τα βάζετε σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Μοιράζετε τις πατάτες στα κενά, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το λάδι, γεμίζετε με νερό ως τη μέση το ταψί.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Αλείφετε τους σαρμάδες με τα ασπράδια του αβγού ελαφρώς χτυπημένα και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Περίπου 15 λεπτά αφού τα βγάλετε από το φούρνο τα τρυπάτε με ένα πιρούνι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb