semifredo-sokolatas-me-syka
clock icon
30'

Σεμιφρέντο σοκολάτας με σύκα και φουντούκια

Υλικά

    Για το σεμιφρέντο

  • 2/3 φλιτζανιού καφέ εσπρέσο (ρόφημα)
  • ½ φλιτζάνι λικέρ
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 4 αποξηραμένα σύκα
  • 5 αβγά
  • 1½ φλιτζάνι γάλα
  • 1 λοβό βανίλιας (μόνο τους σπόρους)
  • 220γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή
  • 120γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροκομμένα

Tips

  • Μπορείτε να βάλετε όποιο λικέρ θέλετε, όπως επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τα σύκα με χουρμάδες, που θέλουν οπωσδήποτε μαγείρεμα όπως τα σύκα για να μαλακώσουν

Το καλοκαίρι θέλει δροσερά γλυκά και ένα σοκολατένιο σεμιφρέντο είναι ό,τι πρέπει για να γλυκαθείτε μετά την παραλία.

Για το σεμιφρέντο: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το εσπρέσο, το λικέρ, το μισό φλιτζάνι ζάχαρη και τα αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα σύκα κομμένα στη μέση και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε τα σύκα στο ψυγείο μαζί με το σιρόπι για να κρυώσουν.
Χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν, ενώ συγχρόνως ζεσταίνετε το γάλα με τη βανίλια σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε κουταλιές από το ζεστό γάλα μέσα στα αβγά, για να πάρουν θερμοκρασία και στη συνέχεια ρίχνετε όλο το μίγμα των αβγών μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και τα αφήνετε να βράσουν για 4 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Κατεβάζετε από τη φωτιά και αδειάζετε το μίγμα αμέσως σε ένα μπολ και το ακουμπάτε σε ένα μεγαλύτερο μπολ με πάγο (κρύο μπεν μαρί).
Μόλις πέσει η θερμοκρασία από την κρέμα ρίχνετε τη σοκολάτα, ανακατεύετε καλά να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα και στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τα φουντούκια, τα σύκα ψιλοκομμένα χωρίς το σιρόπι και ανακατεύετε με πολύ απαλές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζετε το μίγμα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, καλυμμένη εσωτερικά με μεμβράνη, και φυλάτε στο ψυγείο για 6 ώρες, μέχρι να παγώσει το σεμιφρέντο. Σερβίρετε το σεμιφρέντο σε φέτες περιχυμένο με λίγο σιρόπι από τα σύκα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το σεμιφρέντο: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το εσπρέσο, το λικέρ, το μισό φλιτζάνι ζάχαρη και τα αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα σύκα κομμένα στη μέση και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε τα σύκα στο ψυγείο μαζί με το σιρόπι για να κρυώσουν.

Βήμα 2

Χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν, ενώ συγχρόνως ζεσταίνετε το γάλα με τη βανίλια σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε κουταλιές από το ζεστό γάλα μέσα στα αβγά, για να πάρουν θερμοκρασία και στη συνέχεια ρίχνετε όλο το μίγμα των αβγών μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και τα αφήνετε να βράσουν για 4 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα.

Βήμα 3

Κατεβάζετε από τη φωτιά και αδειάζετε το μίγμα αμέσως σε ένα μπολ και το ακουμπάτε σε ένα μεγαλύτερο μπολ με πάγο (κρύο μπεν μαρί).

Βήμα 4

Μόλις πέσει η θερμοκρασία από την κρέμα ρίχνετε τη σοκολάτα, ανακατεύετε καλά να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα και στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τα φουντούκια, τα σύκα ψιλοκομμένα χωρίς το σιρόπι και ανακατεύετε με πολύ απαλές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 5

Αδειάζετε το μίγμα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, καλυμμένη εσωτερικά με μεμβράνη, και φυλάτε στο ψυγείο για 6 ώρες, μέχρι να παγώσει το σεμιφρέντο. Σερβίρετε το σεμιφρέντο σε φέτες περιχυμένο με λίγο σιρόπι από τα σύκα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσα