mikri-ceviche-garidas-saganaki

clock icon
20'

Σεβίτσε γαρίδας σαν «σαγανάκι»

Υλικά

  • 10 φρέσκες γαρίδες Νο 3
  • 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
  • χυμό από 1 μικρό λεμόνι
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • ½ μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • Για το γαρνίρισμα

  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 50γρ. φέτα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια καλοκαιρινή εκδοχή ενός ελληνικού πιάτου με Nikkei επιρροές, πολύ πιο δροσερό από την κλασική του εκδοχή, γεμάτο αρώματα και εντάσεις στη γλώσσα, ιδανικό για τα καλοκαιρινά ούζα και τσίπουρα.

Καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κελύφη κρατώντας τα κεφάλια. Χαράζετε την πλάτη οριζόντια και αφαιρείτε το εντεράκι.
Στερεώνετε ένα μεγάλο σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ. Εκεί ρίχνετε τα κεφάλια και τα πιέζετε με την ανάποδη ενός κουταλιού ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτετε στο μπολ τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Αλατίζετε τις γαρίδες και τις ρίχνετε και αυτές στο μπολ ανακατεύοντας καλά. Τις αφήνετε για 10-15 λεπτά.
Στο μεταξύ, ανακατεύετε την τριμμένη ντομάτα με τα μυρωδικά, τις πιπεριές, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον πελτέ και αλατίζετε.
Σε μια πιατέλα που χωράει τις γαρίδες σε μονή στρώση απλώνετε τη μισή σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσατε. Τοποθετείτε τις γαρίδες και απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα. Τυλίγετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά ή μέχρι 1 ώρα και 30 λεπτά. Σερβίρετε περιχύνοντας με το ελαιόλαδο, τη φέτα τριμμένη και πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κελύφη κρατώντας τα κεφάλια. Χαράζετε την πλάτη οριζόντια και αφαιρείτε το εντεράκι.

Βήμα 2

Στερεώνετε ένα μεγάλο σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ. Εκεί ρίχνετε τα κεφάλια και τα πιέζετε με την ανάποδη ενός κουταλιού ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτετε στο μπολ τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Αλατίζετε τις γαρίδες και τις ρίχνετε και αυτές στο μπολ ανακατεύοντας καλά. Τις αφήνετε για 10-15 λεπτά.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, ανακατεύετε την τριμμένη ντομάτα με τα μυρωδικά, τις πιπεριές, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον πελτέ και αλατίζετε.

Βήμα 4

Σε μια πιατέλα που χωράει τις γαρίδες σε μονή στρώση απλώνετε τη μισή σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσατε. Τοποθετείτε τις γαρίδες και απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα. Τυλίγετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά ή μέχρι 1 ώρα και 30 λεπτά. Σερβίρετε περιχύνοντας με το ελαιόλαδο, τη φέτα τριμμένη και πιπέρι.