Μα τι ραβανί είναι αυτό! Αφράτο, ζουμερό, με το αρωματικό σιρόπι του, σκέτος αφρός! Λάμπρος Βακιάρος γκαραντί! Το παγωτό μόνο του λείπει!
Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες λεμονιού και δίνουμε μια βράση. Μετράμε 5 – 6 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Για το ραβανί και το σιρόπιασμα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φουέ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν περίπου για 4 – 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, ρίχνουμε τη βανίλια, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού και ομογενοποιούμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά ή μέχρι να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια. Αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι καυτό, το χαράσσουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και περιχύνουμε με το κρύο
σιρόπι. Αφήνουμε αρκετή ώρα να το απορροφήσει, ιδανικά 6 ώρες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες λεμονιού και δίνουμε μια βράση. Μετράμε 5 – 6 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Βήμα 2
Για το ραβανί και το σιρόπιασμα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φουέ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν περίπου για 4 – 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, ρίχνουμε τη βανίλια, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού και ομογενοποιούμε.
Βήμα 3
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά ή μέχρι να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια. Αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι καυτό, το χαράσσουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και περιχύνουμε με το κρύο
σιρόπι. Αφήνουμε αρκετή ώρα να το απορροφήσει, ιδανικά 6 ώρες.