skepasti tarta milou-anoigma
clock icon
60'

Σκεπαστή τάρτα με μήλα

Υλικά

    Μερίδες: 8

    Για τη ζύμη

  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, μαλακό
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κρόκους αυγών
  • Για τη γέμιση και το ψήσιμο

  • 300 γρ. γλυκό του κουταλιού φιρίκι, στραγγισμένο από το σιρόπι του
  • κανέλα, σκόνη, για πασπάλισμα
  • 1 κρόκο αυγού, χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα της τάρτας
  • τσιπς μήλου για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

Τα μήλα αποτελούν πάντα ένα πολύ γευστικό υλικό για τη ζαχαροπλαστική μας. Εδώ σας έχουμε μια σκεπαστή τάρτα, που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τους κρόκους, έτσι ώστε να γίνει η ζύμη σαν χώμα. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη. Τοποθετούμε το ένα μέρος σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι διαμέτρου 18 εκ. Απλώνουμε από πάνω τα φιρίκια τα οποία έχουμε ψιλοκόψει αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. κενό. Πασπαλίζουμε με κανέλα. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 18 εκ. και καλύπτουμε το γλυκό του κουταλιού φιρίκι. Πιέζουμε περιμετρικά για να κολλήσει η μία ζύμη με την άλλη.

Για το ψήσιμο: Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού τον οποίο έχουμε αραιώσει με νερό (κρατάμε τον υπόλοιπο κρόκο για δεύτερο άλειμμα πριν από το ψήσιμο). Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αλείφουμε ξανά την επιφάνεια της τάρτας με τον υπόλοιπο αραιωμένο κρόκο.

Χαράσσουμε την επιφάνεια σταυρωτά με ένα μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40΄. Αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου και τη σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Food Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Φωτογραφία: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τους κρόκους, έτσι ώστε να γίνει η ζύμη σαν χώμα. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 2

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη. Τοποθετούμε το ένα μέρος σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι διαμέτρου 18 εκ. Απλώνουμε από πάνω τα φιρίκια τα οποία έχουμε ψιλοκόψει αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. κενό. Πασπαλίζουμε με κανέλα. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 18 εκ. και καλύπτουμε το γλυκό του κουταλιού φιρίκι. Πιέζουμε περιμετρικά για να κολλήσει η μία ζύμη με την άλλη.

Βήμα 3

Για το ψήσιμο: Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού τον οποίο έχουμε αραιώσει με νερό (κρατάμε τον υπόλοιπο κρόκο για δεύτερο άλειμμα πριν από το ψήσιμο). Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αλείφουμε ξανά την επιφάνεια της τάρτας με τον υπόλοιπο αραιωμένο κρόκο.

Βήμα 4

Χαράσσουμε την επιφάνεια σταυρωτά με ένα μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40΄. Αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου και τη σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Βήμα 5

Food Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Φωτογραφία: STUDIO LM