OliveMagazine

Σολομός με σάλτσα από βαλσαμικό ξίδι και σαλάτα κους κους

Σολομός με σάλτσα από βαλσαμικό ξίδι και σαλάτα κους κους

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:0'
Χρόνος μαγειρέματος:0'
Έτοιμο σε:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το σολομό

  • 4 φέτες ή 1 μεγάλο κομμάτι σολομό
  • 1 λεμόνι ή λάιμ, σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι λευκό
  • μαϊντανό ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ
  • ½ φλιτζάνι ξίδι βαλσαμικό με μέλι
  • 3 κουτ. σούπας σόγια σος
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • Για τη σαλάτα κους κους

  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι κους κούς
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό με μέλι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κύβους
  • 2 αγγουράκια, σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε πρώτα τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεσαίο κατσαρολάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτετε το τζίνζτερ, το ξίδι, τη σόγια και το μέλι. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 6-8 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC, στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Καλύπτετε τον πάτο ενός ταψιού με αλουμινόχαρτο και από πάνω τοποθετείτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνετε επάνω τις φέτες λεμονιού ή λάιμ και ακουμπάτε πάνω τους το φιλέτο του σολομού, αφού το έχετε αλατοπιπερώσει, με την πέτσα προς τα κάτω. Με τα χέρια σας «ζαρώνετε» το αλουμινόχαρτο περιμετρικά έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα μικρό βαθύ «ταψάκι».

Περιχύνετε το σολομό με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε στο φούρνο για 12-15 λεπτά. Στα μισά του χρόνου ανοίγετε το φούρνο και με ένα πινέλο αλείφετε το σολομό με τη σάλτσα που υπάρχει μέσα στο ταψί.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε και τη σαλάτα κους κους: Σε μία μεσαία κατσαρόλα βάζετε το νερό και μόλις πάρει βράση, προσθέτετε το κους κους, ανακατεύετε, κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά, να απορροφήσει το νερό.

Σε ένα βαζάκι βάζετε το ξίδι, τη μουστάρδα, το μέλι και το ελαιόλαδο, κλείνετε με καπάκι και χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Όταν το κους κους είναι έτοιμο και έχει κρυώσει ελαφρώς, περιχύνετε με τη σάλτσα του και ανακατεύετε καλά.

Σερβίρετε το σολομό σε πιάτα, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο και συνοδεύετε με την αρωματική σαλάτα κους κους.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο